Функції органів прокуратури є представництво інтересів держави в суді

Невідворотність покарання за домашнє насильство  

Не так давно Кримінальний кодекс України доповнено статтею    126-1 – домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи,

Від кримінальних правопорушень, пов’язаних з домашнім насильством, потерпають всі члени сім’ї.

Прокурорами Чернівецької окружної прокуратури здійснюється процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях про вчинення кримінальних правопорушень даної категорії.

Так, громадянин, перебуваючи з 01 липня 2020 року обліках Національної поліції за категорією «сімейний кривдник» та знаходячись за місцем свого проживання, маючи умисел на заподіяння психологічних та фізичних страждань своїй сестрі, вчинив відносно відносно неї акти психологічного домашнього насильства, а саме виражався нецензурними словами на адресу потерпілої, виганяв її з будинку та погрожував фізичною розправою. Внаслідок систематичних протиправних дій вказаного громадянина потерпілій завдано психологічні та фізичні страждання, а також погіршилась якість її життя, що виразилось у втраті енергійності, втомі, фізичному дискомфорті, втраті повноцінного сну та відпочинку, у тому числі втраті самооцінки, позитивних емоцій та наявності негативних переживань.

Крім того, 3 грудня 2019 року близько 12 год. інший громаднин, перебуваючи в будинку за місцем проживання, умисно вчинив домашнє насильство відносно своєї матері, виражався на її адресу нецензурною лайкою, після чого побачивши, що остання взяла в руки мобільний телефон та мала намір зателефонувати до поліції, вирвав з її рук мобільний телефон, який пошкодив, кидаючи до стіни, при цьому погрожуючи останній фізичною розправою. Внаслідок психологічного та фізичного насильства зі сторони даного громаяднина  потерпілій було завдано шкоду здоров`ю, внаслідок чого остання звернулася за медичною допомогою.

Вказані громадяни були визнані судом винними у вчиненні кримінальних правопорушень та їм призначено покарання згідно закону.

Слід зазначити, що притягненню до кримінальної відповідальності передує неодноразове притягнення правопорушників до адміністративної відповідальності за насильством в сім’ї.

Також, вчинення кримінальних правопорушень щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, є обставиною, яка обтяжує покарання, і також не дає змогу в подальшому потерпілим відмовитися від обвинувачення в судовому засіданні.

Так, 19 грудня 2019 року близько 20год. 00 хв. громадянин вчинив суперечку із своїм батьком, в ході якої наніс потерпілому декілька ударів дерев`яною палицею в ділянку голови та в районі спини,в результаті чого потерпілий впав на землю. Продовжуючи свій злочинний намір, вказаний громадянин наніс своєму батьку ще декілька ударів ногою в ділянку голови, внаслідок чого потерпілий отримав тілесні ушкодження середнього ступеня тяжкості, як такі, що спричинило тривалий розлад здоров`я.

Не дивлячись на те, що в судовому засіданні батько не мав претензій до свого сина та не бажав йому покарання, закон не дозволяє потерпілому у випадку вчинення кримінального правопорушення щодо особи, з якою винний перебуває у сімейних відносинах – в даному випадку щодо батька,  відмовитися від обвинувачення. Тому правопорушник за побиття свого батька понесе справедливе покарання.

У зв’язку з цим, слід завжди пам’ятати, що за вчинення кримінальних правопорушень, пов’язаних з домашнім насильством, покарання не уникнути.

 

 

Витрати на лікування потерпілого від кримінального правопорушення покладаються на винну особу

Однією з функцій органів прокуратури є представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.

Чернівецька окружна прокуратура вживає заходів до стягнення коштів до бюджетів різних рівнів у випадках, визначених законом.

Так, непоодинокими є випадки вчинення громадянами кримінальних правопорушень, внаслідок яких заподіяно тілесні ушкодження потерпілим та потерпілі особи перебувають на лікуванні у медичних закладах.

Правопорушники, крім кримінальної відповідальності у даному випадку, несуть і цивільну відповідальність відповідно до вимог чинного законодавства.

Відповідно до частини першої статті 1206 Цивільного кодексу України особа, яка вчинила злочин, зобов’язана відшкодувати витрати закладу охорони здоров’я на лікування потерпілого від цього злочину, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого.

Тобто на особу, яка вчинила кримінальне правопорушення, крім загального обов’язку відшкодувати шкоду потерпілому, покладається також обов’язок відшкодувати закладу охорони здоров’я витрати на лікування потерпілого.

Так, громадянина Д. судом визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України, та призначено йому покарання у виді одного року обмеження волі з позбавленням права керувати транспортним засобом на один рік, на підставі ст.75 КК України звільнено від відбування основного покарання з випробуванням, якщо він впродовж одного року не вчинить нового кримінального правопорушення та виконає покладені на нього судом обов’язки.

Громадянина Д.  визнано винним у тому, що він 01.03.2020 приблизно о 15 год. 30 хв., перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, керуючи технічно несправним автомобілем у світлу добу пори рухався в межах населеного пункту та наближаючись до будинку № 25, проявив неуважність та самовпевненість у своїх діях, не врахувавши зміну дорожньої обстановки та неправильно застосувавши прийоми керування транспортним засобом, маючи об’єктивну можливість вчасно виявити небезпеку для руху, а саме малолітню велосипедистку, яка перетинала проїзну частину дороги справа наліво відносно напрямку руху автомобіля, не вжив заходів до зменшення швидкості аж до зупинки транспортного засобу, в результаті чого здійснив наїзд на останню.

Неповнолітня отримала тілесні ушкодження, які згідно висновку судово-медичної експертизи відносяться до тілесних  ушкоджень середнього ступеня важкості, як такі, що призвели до тривалого розладу здоров’я та перебувала  4 дні у відділенні анестезіології з ліжками інтенсивної терапії з та у дитячому травматологічному відділенні 28 днів. Загальна вартість лікування потерпілої у медичному закладі складає 23 745 грн. 56 коп.

Глибоцький районний суд задовольнив позов прокуратури в повному обсязі та стягнув з вказаного громадянина до бюджету витрати на стаціонарне лікування потерпілого внаслідок вчинення кримінального правопорушення в сумі 23 745 грн. 56 коп.

Всього впродовж 2020 року органами прокуратури на території колишнього Глибоцького району пред’явлено 6 позовних заяв даної категорії на загальну суму 176 701 грн. 90 коп., а протягом поточного періоду                    2021 року пред’явлено 3 такі позовні заяви на загальну суму 88 тис. грн.

 

Вчинення кримінальних правопорушень неповнолітніми

Сьогодні чимало кримінальних правопорушень вчиняються неповнолітніми, до того ж, правопорушниками стають дедалі молодші особи. Багато хто вважає, що неповнолітньому ніщо не загрожує та він зможе уникнути відповідальності.

Так, кримінальній відповідальності підлягають усі, кому до вчинення злочину виповнилося 16 років. За найтяжчі злочини (вбивство, крадіжка, хуліганство тощо) відповідальність настає з 14 років.

До особи, яка вчинила у віці до вісімнадцяти років злочин, що не становить великої суспільної небезпеки, якщо буде визнано що її виправлення можливе без застосування кримінального покарання, а також до особи, яка до виповнення віку, з якого можлива кримінальна відповідальність вчинила суспільно небезпечне діяння, передбачене цим Кодексом, суд може застосувати примусові заходи виховного характеру, які не є кримінальним покаранням.

У підлітків завжди виникає бажання стати незалежним, спробувати щось нове, побувати в новій, цікавій обстановці. Це природно і навіть корисно для дітей – все це частина дорослішання. Але вони можуть ризикувати, особливо коли опиняються поза увагою своїх батьків. Тиск однолітків, нудьга, нестримна енергія, а можливо, й інші фактори, що впливають на поведінку, можуть призвести до невиправданого ризику – і навіть коштувати життя. Проявивши непослух один раз, дуже легко потім здійснити більш серйозний проступок.

Найпоширенішими серед нашої молоді є вчинення крадіжок.

Так, встановлено, що неповнолітній, маючи на меті таємне викрадення чужого майна, діючи умисно, протиправно, з корисливих мотивів, шляхом вільного доступу з приміщення роздягальні таємно викрав мобільний телефон.

Також, встановлено, що інший неповнолітній, перебуваючи в приміщенні магазину з продажу мобільних телефонів, шляхом вільного доступу, таємно викрав з вітрини вказаного магазину новий мобільний телефон.

Влітку 2020 року учень однієї з шкіл, шляхом зриву навісної колодки проник до приміщення сараю в господарстві, звідки  викрав велосипед, який належить іншому неповнолітньому, після чого, з місця вчинення ним кримінального правопорушення зник та викраденим майном розпорядився на власний розсуд.

Також, в серпні 2020 року неповнолітній мешканець одного з сіл придбав у невідомого йому чоловіка через Інтернет мережу «Instagram» металевий кастет, який відповідно до висновку криміналістичної експертизи холодної зброї відноситься до холодної зброї ударно-дробильної дії – кастетом, виготовленим промисловим способом. Та вказаний придбаний ним кастет неповнолітній носив при собі.

Зважаючи на те, що вказані кримінальні правопорушення вчинені  неповнолітніми, суд, застосував у визначених законом випадках до них примусові заходи виховного характеру.

Хочеться вірити, що вказані неповнолітні в подальшому ніколи не вчинять кримінальні правопорушення, та інші неповнолітні зрозуміють, що за всі протиправні діяння потрібно буде відповідати перед законом.

Світлана Гуцуляк Прокурор Глибоцького відділу Чернівецької окружної прокуратури