Рятувальники пояснюють причини виникнення короткого замикання

        Коротке замикання – це зєднання проводу заземлення або нульового з фазовим або двох фазових проводів. Виходить взаємодія двох провідників з відмінними потенціалами. Коротким контакт називається, тому що він стався без електроприладу.

При зєднанні таких проводів відбувається маленький вибух. Пояснюється це різким стрибком сили струму, що досягає неприйнятного значення. Таке стрімке збільшення сили струму призводить до перегріву проводів і отриманню електричної дуги між ними, температура якої сягає 5000 градусів С.

Особливо видовищним виходить замикання фазних проводів в трифазній електромережі. Якщо людина замкне фази викруткою, його може отшвирнуть на кілька метрів, він може отримати серйозні каліцтва, опіки. Викрутка при цьому просто випарується. У побутових умовах великого вибуху може і не бути, але оплавлення проводи й ізоляції гарантовано, а це вже прямий шлях до загоряння предметів, які виявляться поблизу.

Важливо памятати, що при обриві лінії електропередачі (ЛЕП) через коротке замикання, може трапитися реальний вибух з електромагнітним ударом. Тому ні в якому разі не можна підходити до місця обриву лінії.

Причини виникнення короткого замикання відомі: стара або пошкоджена електропроводка, монтаж, виконаний з порушеннями (це властиво любителям, погано розбирається в електриці), ізоляція з дефектами, електроприлади, що не відповідають умовам електробезпеки (знову ж старі або зіпсовані), ослаблення місць зєднання проводів , випадкові обриви лінії.

Як повідомив начальник Глибоцького РС У ДСНС Руслан Кройтор, з усіма перерахованими причинами можна успішно боротися, якщо дотримуватися деяких правил:

  1. Не використовувати старі дроти з невідповідною ізоляцією.
  2. Бути уважним при проведенні електромонтажних робіт. Чи не свердлити, що не штробіть, не різати стіни в тих місцях, де прокладений силовий кабель.
  3. Знімати ізоляцію при монтажі вкрай акуратно, не різати дріт ножем уздовж жив.
  4. Слідкувати за тим, щоб мережа була відключена при роботах з нею. На щитку потрібно вивішувати табличку «йдуть роботи, електрика не включати» або залишити чергувати людини.
  5. Встановлювати захисні пристрої відключення – автоматіческіе вимикачі, пристрої захисного відключення, дифавтомати.
  6. Регулярно стежити за станом електричних точок – розеток і вимикачів. При необхідності відразу ж їх замінювати.
  7. Чи не експлуатувати пошкоджені електроприлади, від яких летять іскри, за винятком деяких інструментів, наприклад, в яких є вугільні щітки – вони при роботі трохи іскрять (таке буває в дрилі, електролобзику та інших інструментах).
  8. При монтажі проводки не вести дроти одним великим пучком, краще пустити їх паралельно поруч або використовувати спеціальні короби.

Виконання цих нескладних правил дозволить істотно скоротити ризик виникнення короткого замикання і пожежі. І важливо памятати, що роботу з електрикою краще довірити професійному електрику. Тоді і жити буде спокійніше і безпечніше !