Аграріям знизили ставку ПДВ на окрему сільгосппродукцію до 14 відсотків

Зниження ставки ПДВ для продукції українських агровиробників є одним з інструментів підтримки їх розвитку та конкурентноздатності   – наголошує в інтерв’ю начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області  Віталій Шпак.

1 березня 2021 року набрали чинності зміни  до Податкового кодексу України які внесені Законом  України від 17 грудня 2020 року № 1115-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції». Згідно цих змін з 1 березня 2021 року операції з постачання та ввезення окремих видів сільськогосподарської продукції оподатковуються ПДВ за ставкою 14 відсотків.

Повне інтерв’ю за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/457967.html

 

Роздрібний акциз додав до скарбниць буковинських громад 20,6 мільйонів гривень

За січень – лютий 2021 року суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів сплачено до місцевих бюджетів області 18,3 млн грн акцизного податку, індикативний показник виконано на 101, 2  відсотки.

В той же час надходження від плати за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами за цей же період склали 2,3 млн грн. Станом на 01.03.2021 року на території Чернівецької області зареєстровано 2044 суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у сфері роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами.

Зазначеними суб’єктами господарювання отримано 4580 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, в тому числі 2517 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 2063 ліцензія на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

За несвоєчасну сплату чергового платежу з початку року призупинено дію 33 ліцензій. Крім того, у зв’язку із встановленням факту продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18-річного віку згідно статті 15 Закону України від 19.12.1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» анульовано 5 ліцензій.

 

РРО – запитання: Яким є граничний обсяг доходів, який дозволяє фізичним особам – підприємцям не застосовувати РРО/ПРРО?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, граничний обсяг доходів, який дозволяє фізичним особам – підприємцям не застосовувати РРО/ПРРО протягом 2021 року – 1 320 000 грн (встановлюється, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати (МЗП), встановленої на 1 січня звітного року і у 2021 році такий граничний дохід не повинен перевищувати 220 МЗП).

Крім того РРО/ПРРО не застосовуються ФОП – платниками єдиного податку, які перебувають на першій групі спрощеної системи оподаткування.

 

Спрощена систему оподаткування: 19 березня 2021 року останній день сплати єдиного податку за березень платниками ІІ групи

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що 19 березня 2021 р. останній день сплати  авансових внесків з єдиного податку фізичними особами – підприємцями, що обрали спрощену систему оподаткування ІІ групи за березень 2021 року (п. 295.1 ст. 295 Податкового кодексу України).

Крім того, це останній день подання заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування з  ІI кварталу 2021 року (п.п. 298.2.1 п. 298.2 ст. 298 Податкового кодексу України).

Щодо платників І групи, то відповідно до Закону №1072 платники єдиного податку І групи звільнені від сплати єдиного податку з грудня 2020 року по травень 2021 року.

 

Для повідомлень про корупцію у податковій службі працює сервіс «Пульс»

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що сервіс «Пульс» Державної податкової служби України приймає звернення громадян та суб’єктів господарювання  щодо неправомірних дій або бездіяльності, можливих корупційних правопорушень у сфері службової діяльності з боку конкретних посадових осіб структурних підрозділів ДПС та її та територіальних органів (далі – Інформація).

Заявники можуть надати Інформацію за телефоном 0800-501-007, обравши на інтерактивному голосовому автовідповідачі напрямок «5», та на електронну адресу [email protected]/

Детальніше: https://tax.gov.ua/others/puls-

 

Податківці Буковини наголошують: сільгоспвиробники зобов’язані придбати ліцензію на зберігання пального

Головне управління ДПС у Чернівецькій області інформує, що сільськогосподарські товаровиробники (фермери), які закуповують пальне та зберігають його на своїй території для подальшого використання для власних потреб та промислового перероблення зобов’язані придбати ліцензію на зберігання пального.

Отримати ліцензії на пальне повинні і ті с/г виробники, які є платниками єдиного податку четвертої групи та використовують пальне виключно для власних потреб.

Суб’єкти господарювання отримують ліцензії на право зберігання пального на кожне місце зберігання пального терміном на п’ять років.

Ліцензія видається за заявою суб’єкта господарювання, до якої додається документ, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію. Додатково подаються завірені заявником копії документів: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/457929.html

Головне управління ДПС у Чернівецькій області