Україну поділять на нові карантинні зони

Постанову про повернення до адаптивного карантину, коли регіони поділяють на зони залежно від рівня поширення вірусу, мають затвердити до 18 лютого. Вона зможе запрацювати не менше ніж за 10 днів після публікації.

Про це сьогодні, 13 лютого, повідомив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, передає Громадське.

Він зазначив, що МОЗ уже подало уряду нову постанову про адаптивний карантин. Санлікар пояснив, що ті карантинні обмеження, які є зараз, діють до 28 лютого. Тож за законом уряду потрібно за 10 днів до того затвердити нову постанову.

Документ передбачає, що діятимуть чотири зони: червона, жовта, помаранчева і зелена.

Червона зона передбачає обмеження, які діяли під час зимового локдауну. Їх будуть вводити, якщо хоча б два з п’яти визначених показників перевищуватимуть норму три дні поспіль і є загроза колапсу медичної системи.

Йдеться про такі показники:

  • завантаженість ліжок з киснем в регіоні більше ніж на 65%;
  • понад 60 госпіталізацій з Covid-19 на 100 тисяч населення протягом 7 днів;
  • зростання кількості госпіталізацій в регіоні на понад 50% за тиждень;
  • менш ніж 300 ПЛР-тестувань за 7 днів на 100 тисяч населення;
  • коефіцієнт виявлених випадків коронавірусу серед протестованих більше ніж 20%.

Помаранчевий рівень вводитимуть, якщо протягом тижня норму перевищуватиме один з цих показників. Водночас він не має додаткових обмежень, а покликаний попередити про епідбезпеку.

Жовта зона передбачає ті обмеження, які діють зараз.

Зелена зона передбачає скасування всіх обмежень.

Її зможуть запровадити в усій Україні, якщо буде досягнуто двох показників: рівень захворюваності на гострі респіраторні захворювання щонайменше у 13 областях не перевищуватиме 50% від епідпорогу, передбаченого для цієї області; коефіцієнт виявлених випадків не перевищуватиме 5% від кількості тестувань.