Що їсти взимку аби зберегти імунітет. Поради дієтологів

Що їсти взимку аби зберегти імунітет. Поради дієтологівАР

Як підтримати імунітет

Катерина Кондратюк радить покласти в основу раціону овочі. Наприклад морква містить бета-картотин, що покращує стан шкіри та волосся. Також експертка радить вживати гарбузове насіння, яке підсилює репродуктивну систему, зелень, що містить антиоксиданти та капусту, багату на кальцій та вітамін С.

“2-3 порції птиці на тиждень, 2 яйця можна споживати щодня, а рибних страв можна 3-4 порції на тиждень”, – зазначила Кондратюк.

Також лікарка радить вживати цільні злаки, насіння льону та горіхи багаті на вітамін B – це природні антидепресанти. А от солодощі краще замінити на сухофрукти. Це – джерело калію, кальцію та магнію.

“Зимовий раціон відрізняється від літнього тим, що в першу чергу починаємо споживати більше цільних злаків і овочів”, – наголосила Кондратюк.

Як правильно збалансувати раціон

“Якщо ми будемо говорити про здорову людину, в якої немає виражених хронічних захворювань, тому взимку витрачається організмом набагато більше енергії для того, щоб зберігати температуру тіла. Ми повинні будувати свій раціон виходячи з того, що холодно на вулиці і організм періодично перебуває в екстремальних умовах. Тому безумовно повинні бути продукти, які мають підвищену або значну енергетичну цінність. Це – продукти, які містять жири. Тому що вони найбільше виділяють енергії. 1 грам при згорянні виділяє 9 кілокалорій”, – розповів доктор медичних наук Петро Карпенко.

Окрім того, велике значення для організму мають білки, які потрібні для побудови клітин та імунних тіл. Зокрема, йдеться про кисломолочні продукти, сири, ряжанку, йогурти, м’ясо та яйця.

“Я надаю перевагу більше натуральним продуктам: чи яловичина, чи свинина. Особливо нежирні сорти. Але десь на день можна з’їсти 50 грамів сала – свіжого, не смаженого. Тому що сало – один із продуктів, який не містить трансжирів. Можна використати і вершкове масло”, – розповів експерт.

За його словами середньостатистична людина, висотою близько 1,7 метра та вагою 68-69 кілограмів має вживати на день 80 грамів білків, 90 грамів жирів і близько 380-350 грамів вуглеводів.

Окрім цього, доктор Карпенко радить обмежити вживання хлібобулочних виробів та їсти замість них більше каш. Також необхідними для організму є овочі як головне джерело вуглеводів, та фрукти.

“З напоїв я найбільше рекомендую зелений чай. Можна варити компоти, узвар, особливо корисним є відвар шипшини”, – відзначив Карпенко.

Він також наголосив, що на початку весни, коли вміст вітамінів в продуктах різко зменшується, особлива увага повинна приділятися додатковій вітамінізації.

“(Варто вживати – ред.) хоча б по одному-два драже полівітамівнів на день. Тому що при зберіганні овочів їхня біологічна цінність втрачається. Навіть у часника, в якому багато корисних речовин та вітамінів”, – пояснив він.

Карпенко також радить надавати перевагу хлібу з висівками, тому що він містить більше вітамінів групи В, які необхідні для процесу обміну речовин в організмі.