Що треба знати про альтернативну (невійськова) службу❓

Що таке альтернативна (невійськова) служба❓
Альтернативна служба є службою, яка запроваджується замість проходження строкової військової служби і має на меті виконання обов’язку перед суспільством.
Якими законодавчими та нормативними документами регулюється проходження громадянами альтернативної
(невійськової) служби❓
Право громадян на альтернативну (невійськову) службу передбачене ст.35 Конституції України: «Ніхто не може бути увільнений від обов’язків перед державою або відмовитися від виконання законів за мотивами релігійних переконань. У разі якщо виконання військового обов’язку суперечить релігійним переконанням громадянина, виконання цього обов’язку має бути замінене альтернативною (невійськовою) службою».
Питання проходження альтернативної служби регулюються Законом України «Про альтернативну (невійськову) службу» (із змінами) та Положенням про порядок проходження альтернативної (невійськової) служби, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 10.11.1999 № 2066.
Хто має право на альтернативну службу❓
Право на альтернативну службу мають громадяни України, якщо виконання військового обов’язку суперечить їхнім релігійним переконанням і ці громадяни належать до діючих згідно з законодавством України релігійних організацій, віровчення яких не допускає користування зброєю.
Де громадяни проходять альтернативну службу❓
Альтернативну службу громадяни проходять на підприємствах, установах, організаціях, що перебувають у державній, комунальній власності або переважна частка у статутному фонді, яких є в державній або комунальній власності, діяльність яких пов’язана із соціальним захистом населення, охороною здоров’я, захистом довкілля, будівництвом, житлово-комунальним та сільським господарством.
Які терміни проходження альтернативної служби❓
Строк альтернативної служби у півтора рази перевищує строк військової служби. Для осіб, які мають вищу освіту за освітньо- кваліфікаційним рівнем підготовки спеціаліста або магістра, строк альтернативної служби у півтора рази перевищує строк військової служби, встановлений для осіб, які мають відповідний освітньо-кваліфікаційний рівень. У даний час строк альтернативної служби становить 27 місяців, а для осіб, які мають вищу освіту – 18 місяців.
За більш детальною інформацією щодо направлення на альтернативну (невійськову) службу звертайтесь за адресою: вул. Головна, 245, м. Чернівці, 58018, тел./факс: (03722) 4-58-01, тел. (03722) 4-55-37, Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації.
Немає опису світлини.