«Вежа упала, але стала символом незламності»

Диспетчерська вежа Донецького аеропорту стала не лише «упізнавальним знаком» оборони летовища, але й, як зазначають експерти та аналітики – «символом здатності України чинити спротив російській агресії». Вежа ДАПу упала 13 січня 2015 року після кількаденного невпинного танкового обстрілу російських гібридних сил, але на той час вона вже увійшла в історію і закріпилася як мем в інформаційному просторі. Радіо Свобода збирає розповіді учасників тих подій.​

Вежа була «очима» оборонців Донецького аеропорту, яких противник назвав «кіборгами», і забезпечувала своєчасність і точність прикриття терміналів артилерійським вогнем.

Збройні угруповання російських гібридних сил, так звані «батальйони ДНР», багато разів атакували вежу, обстрілювали її з усіх видів озброєння, зокрема і з танків та зенітних установок.

Внаслідок тривалих танкових обстрілів 13 січня 2015 року вежа упала. ​ На той момент у ній були українські солдати. Декілька з них ще три дні продовжували коригування вогню із зруйнованої будівлі.

До 5-ї річниці тих подій Радіо Свобода