Буковинці будуть платити майже 10 гривень за куб палива

Вартість газу зросла в середньому ще на 15%. Так, “Нафтогаз” підвищив ціну для своїх споживачів з 6,33 до 7,22 грн/куб. м (з ПДВ), тобто на 89 копійок порівняно з груднем. А газзбути групи РГК Дмитра Фірташа, афілійовані з облгазами, які постачають блакитне паливо 69% населення, збільшили ціну на понад гривню — з 8,80 — 8,83 до 9,88 — 9,93 грн за кубометр.

Наприклад, споживачі “Київоблгаззбуту” змушені будуть платити 9,88 грн/куб. м, “Львівгаззбуту” та “Вінницягаззбуту” — 9,90 грн/куб. м, “Чернівці газзбуту” — 9,93 грн/куб. м.

Якщо врахувати вартість доставки, яка з січня у деяких регіонах зростає у 1,5 — 2 рази, то кубометр газу коштуватиме майже 13 — 14 гривень або пів долара! Таких рекордно високих цін на газ в Україні ще не було.

— Україна прив’язала внутрішні ціни на газ до спекулятивних котирувань на європейських хабах, які залежать не тільки від попиту-пропозиції, але й від гри трейдерів, — розповідає експерт енергетичного ринку Геннадій Рябцев. — На цих торгах не враховуються середні й довготермінові контракти й ціни за ними. Тому й проявляється оця начебто сезонність, коли влітку ціни падають, а взимку — зростають.

— А чому одні компанії, якот “Газ АП”, “Megawatt” чи “Нафтогаз” мають змогу продавати своїм споживачам газ по 6,99 — 7,22 грн/куб., а газзбути пропонують його майже по 10 гривень?

— Найвірогідніше, ці компанії закачали великі обсяги газу влітку у підземні сховища, коли ціна була 3 — 4 грн/куб. м, і тепер мають можливість продавати дешевше, щоб перетяг

— Думаю, ближче до кінця опалювального сезону (березень-квітень) ціни почнуть знижуватися. Але багато що залежатиме від погоди. Якщо вдарять морози і зросте споживання, то високі ціни на газ можуть втриматися й навесні.

Джерело: https://versii.if.ua/novunu/gazove-bozhevillya-ukrayintsyam-dovedetsya-platiti-mayzhe-10-griven-za-kub-paliva/