Об’єднані територіальні громади забезпечуватимуть розвиток культури та охорону пам’яток

Об’єднані територіальні громади забезпечуватимуть розвиток культури та охорону пам’яток

Розвиток культури забезпечуватимуть об’єднані територіальні громади Буковини. Про це ішлося під час наради, яку із головами ОТГ провела заступниця голови Чернівецької обласної державної адміністрації Ірина Ісопенко

– Завдяки децентралізації місцеві громади отримали значні повноваження і ресурси. Водночас до органів місцевого самоврядування перейшла величезна відповідальність за підвищення якості життя людей, за всебічний розвиток громади, в тому числі і культурний, – зазначила Ірина Ісопенко.

За її словами, новий адміністративний поділ підвищить роль локальної культури у житті кожної громади. Культурні особливості території усе частіше сприймаються як цінний набуток, можливості для розвитку традицій, туризму, ремесел, а отже – і економіки. Саме тому надзвичайно важливо передбачити у виконавчих комітетах об’єднаних територіальних громад структурні підрозділи або визначити осіб, відповідальних за реалізацію державної політики у сфері культури, охорони культурної спадщини, національностей та релігій. Зробити це слід до 1 січня 2021 року.

Крім того, у ОТГ повинні оновити та затвердити перелік культурних послуг, які надаватимуть у закладах на місцях. Також  громади забезпечать збереження пам’яток культурної спадщини  та організовуватимуть заходи щодо їх захисту від знищення, руйнування та пошкодження.