Януковича візьмуть під варту, якщо він повернеться до України

Про це розповів заступник керівника департаменту Офісу генпрокурора, що займається справами Майдану, Денис Іванов на брифінгу 20 листопада, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Це рішення не означає, що у Януковича є можливість повернутися і щодо нього не буде застосовано заходів кримінально-правового характеру. Ви всі знаєте, що у справі щодо державної зради вирок набув чинності, його засуджено до 13 років позбавлення волі. В іншому кримінальному провадженні щодо захоплення державної влади стосовно Януковича обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою», — пояснив він і зауважив, що захист президента-втікача намагається оскаржити це рішення — засідання призначено на 28 грудня.

За словами Іванова, суд досі не видав повного тексту рішення про скасування заочного арешту для Януковича.

«Те, що сьогодні було озвучено під час оголошення повного тексту, і те, що було розміщено в інтернеті, на мою думку, не зовсім відповідає чинному кримінальному законодавству. Це моя субʼєктивна думка як прокурора, який підтримує процесуальне керівництво в цьому провадженні. Наразі це рішення має негативні наслідки для слідства лише в тому, що слідчому і прокурору необхідно заново проходити процес доведення обставин у суді першої інстанції», — запевнив прокурор.

Водночас Іванов зазначив, що якби суд «справді встановив», що Януковича не розшукують, то була б «пряма відмова в задоволенні клопотання слідчого і прокурора».

Окремо представник Офісу генпрокурора наголосив, що суд визнав обґрунтованість обвинувачення Януковича щодо організації силового розгону мітингувальників.

Також Іванов розповів, що після скасування заочного арешту прокуратура звернулася до суду за дозволом на затримання Януковича.

«Слідчий суддя Печерського суду дала дозвіл у разі появи підозрюваного Януковича затримати його та доправити до суду для вирішення питання про застосування запобіжного заходу», — сказав він.

  • 16 листопада Київський апеляційний суд скасував рішення про заочний арешт Януковича у справі про розгін Майдану 18—20 лютого 2014 року. Суд направив рішення на повторний розгляд до Печерського райсуду Києва.
  • У 2015 році Верховна Рада позбавила Віктора Януковича звання президента України.
  • 24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва засудив Януковича до 13 років вʼязниці. Його визнали винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни.