19 листопада – Міжнародний день відмови від паління

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я 90% смертей від раку легенів, 75% – від хронічного бронхіту і 25% – від ішемічної хвороби серця обумовлені курінням.🚭 Залежність від тютюну визнана однією з найпоширеніших епідемій за всю історію людства та стоїть в одному ряду з алкоголізмом і наркоманією. Нікотин – оcновна речовина тютюнового диму, яка порушує нормальну роботу головного мозку та викликає таку ж саму залежність, як і важкі наркотики – героїн та кокаїн.
🇺🇦В Україні курять 31% громадян, з яких – 45% чоловіків і 9% жінок; серед молоді – 45% юнаків і 35% дівчат. Кожен четвертий підліток викурює свою першу цигарку у віці 10 років. Наша країна посідає 17 місце в списку країн – лідерів за кількістю курців. Щорічно число українців, які палять зростає на 1⃣0⃣0⃣0⃣0⃣0⃣.
🔴Вагомі причини кинути курити:
🔹Зовнішній вигляд. Нікотин негативно впливає на шкіру, не дозволяючи їй нормально «дихати», від чого вона стає більш сухою та тьмяною, швидше з’являються зморшки. Також від куріння жовтіють зуби та кінчики пальців.
🔹Фізична форма. Курці, як правило, мають значно гіршу фізичну форму, для них складніше займатися фізичними вправами, вони менш витривалі тощо.
🔹Запах. Після того, як ви кинули, від вас не буде запаху тютюнового диму – дихання стане чистішим, волосся, одяг та пальці не смердітимуть тютюном.
🔹Смакові відчуття. Після відмови від куріння значно покращуються відчуття смаку та запаху, що робить життя яскравішим та насиченішим.
🔹Турбота про майбутню дитину (для вагітних жінок). Науково доведено, якщо жінка курить під час вагітності, має значно вищі ризики передчасних пологів, які можуть мати негативні наслідки для дитини.
🔹Контроль над своїм життям. Кинути курити – це виклик. Якщо ви поставите собі за мету кинути і зробити це, то будете цілком заслужено собою пишатися. Цей успіх додасть віри у свої сили та мотивуватиме до досягнення нових цілей.
‼️Пам’ятайте, у боротьбі з курінням головне ваше щире бажання. Не засмучуйтеся, якщо кинути курити не вийде з першого разу. Не соромтеся звернутися по допомогу до фахівців.