Як знищити мишей

Зі зниженням температурного режиму наші оселі та господарські будівлі масово атакують гризуни. З чим це пов’язано та як цьому запобігти?

Мишоподібні гризуни – переважно рослиноїдні ссавці, які шкодять сільськогосподарським культурам, плодовим і лісовим насадженням, а також продовольчим запасам. За сприятливих умов масово розмножуються і здатні спричинити значні збитки, знищуючи посіви, псуючи та забруднюючи продукти харчування і воду своїми екскрементами. Крім безпосередньої шкоди, вони ще є переносниками різноманітних небезпечних для людини та домашніх тварин хвороб. В середньовіччі від епідемії чуми, яку поширювали також і гризуни, загинула третина населення Європи.

Фізіологічний стан гризунів та їх розмноження значною мірою залежить від умов теплообміну та харчування. При понижених температурах підвищується потреба в калорійних кормах, при підвищених – в соковитих. Змушене споживання соковитих і нестача калорійних кормів при низьких температурах призводить до підвищеної втрати тепла, що в свою чергу знижує холодостійкість гризунів та зупиняє розмноження дорослих особин. В природі умови теплообміну для гризунів різко змінюються протягом доби, за сезонами і в окремі роки. Щоб уникнути негативного впливу погодних умов, гризуни будують нори і гнізда в ґрунті, запасають корм на несприятливий період, вибирають для поселення такі ділянки, де мікроклімат найбільш відповідає вимогам виду. Тому частина популяції мишей в осінній період мігрує в пошуках тепла в людські будівлі.

Щоб уникнути заселення гризунами складських, службових, тваринницьких і жилих приміщеннях необхідно створити несприятливі для них умови. Для цього варто:

– систематично перевіряти та ремонтувати дірки на тріщини в стінах, стелі, дверях та вікнах;

– забетонувати всі отвори біля водопровідних, каналізаційних труб та електропроводки;

– зберігати  продукти та зерно в закритих ємностях;

– не накопичувати сміття, різний мотлох та продуктові відходи;

– завести природного ворога мишей – кота.

В разі виявлення ознак присутності шкідників (специфічний запах, послід, зіпсовані продукти чи інше) слід негайно розпочати боротьбу, використовуючи прийнятні методи.

Найбільш гуманний з них – придбати  ультразвукові відлякувачі, які поширюють звукові хвилі в такому діапазоні частот, якого бояться гризуни. Дуже ефективно використовувати такі прилади не тільки вдома та на дачі, але і в торговельних приміщеннях, а також в зернових або овочевих сховищах. Якщо винести такий пристрій на присадибну ділянку, то ви позбудетесь і кротів, які швидко залишать прилеглу територію в радіусі дії відлякувача.

Найбільш дешевий спосіб спіймати шкідника – розмістити на шляху його пересування під нахилом пляшку, змочену всередині соняшниковою олією. Гризун, потрапивши  туди, уже не зможе вилізти назовні.

Можна застосовувати різноманітні механічні пастки-мишоловки, які ставлять в недоступне для дітей та домашніх тварин місце. В якості принади краще покласти підсмажені скоринки хліба, зерно або насіння. Існує думка, що сир в пастках не приваблює гризунів, а від запаху деяких його сортів вони навіть тікають.

Відділ біологічного методу захисту рослин ДУ «Чернівецька обласна фітосанітарна лабораторія» виготовляє екологічно безпечний препарат Бактеронцид. Основа препарату – зерно пшениці оброблене в лабораторних умовах специфічними бактеріями, що спричиняють мишачий тиф. Смертельна доза міститься в 0,3-0,5 г препарату. Для інфікування всієї колонії мишоподібних достатньо простого контакту здорових із вже хворим гризуном. Єдиним недоліком Бактеронциду є те, що шкідники гинуть протягом 7-14 діб.  Препарат не шкідливий для людей і домашніх тварин. Коштує 1 кг зернової принади – 22 грн. 82 коп.

До хімічного методу боротьби варто вдатися лише тоді, коли інші заходи недієві. Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області наголошує, що використовувати слід лише ті препарати, які включені в «Перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених до  застосування в Україні». Для роздрібного продажу населенню дозволені родентициди: Бромакем, Рат Кіллер Супер, Капкан-принада №1 проти гризунів, принада для знищення мишовидних гризунів «Багіра» та родентицидна принада «RED KILLER». Ще можна використати залишки препарату Шторм, термін реєстрації якого закінчився в 2019 році.  При використанні хімічних принад слід бути особливо пильними та дотримуватись всіх регламентів застосування, зазначених на упаковці, а також санітарних правил. Розкладати родентициди слід в гумових рукавичках в недоступних для дітей та домашніх тварин місцях.

Існує безліч інших способів боротьби з гризунами: використання пасток клеєм, що не висихає; розкладання полину, м’яти чи інших рослин з сильним запахом; змішування гіпсу і борошна в якості принади, тощо. Якому б із запропонованих методів ви не надали перевагу, пам’ятайте, що в сприятливих умовах гризуни здатні дуже швидко розмножуватись і, треба якнайшвидше їх позбутися.