Що таке підкуп виборця і яка за нього відповідальність

Чи може кандидат у депутати робити подарунки та надавати благодійну допомогу під час виборчого процесу? Що таке прямий та непрямий підкуп виборців та яка відповідальність передбачена за такі дії кандидата чи партії? Роз’яснюють юристи Вижницького місцевого центру з надання БВПД.

Кандидат або особа, яка агітує за конкретного кандидата чи партію, обіцяє винагороду за те, що виборець поставить галочку чи напише відповідну цифру у бюлетені або віддасть свій бюлетень комусь чи щось із ним зробить? Це і є прямий підкуп виборців.

Непрямий підкуп – це надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності, неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією, згадуванням назви політичної партії, яка висунула кандидата, імені кандидата, або використанням символіки партії, зображення кандидата.

Підкупом виборців є також надання таких вигод від імені благодійних організацій, засновником або членом яких є кандидат у депутати, та від інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата  (партію) або згадуванням імені кандидата, назви партії, використання символіки партії.

За підкуп виборців передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

Однак це не стосується так званої «брендованої агітаційної продукції» – товарів у формі матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, таких як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 1,02 грн.

Якщо ж вартість товарів, які отримують виборці, буде меншою за 63,06 грн., порушників притягнуть до адміністративної відповідальності. У такому випадку їм загрожує штраф, максимальний розмір якого становить 5100 грн.

У випадку якщо вартість товару чи послуги буде більшою за 63,06 грн., або якщо надаватимуться продукти харчування, спиртні напої та тютюнові вироби, незалежно від їх вартості, для порушника передбачена кримінальна відповідальність.

До кримінальної відповідальності можуть притягнути не лише тих, хто пропонує та надає винагороду у вигляді коштів чи іншого майна, переваг, пільг, послуг або нематеріальних активів за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних із безпосередньою реалізацією особою її виборчого права або права голосу, але й тих, хто приймає таку пропозицію та отримує неправомірну вигоду. У такому випадку виборцю загрожує штраф від 1700 грн. до 5100 грн., виправні роботи, терміном до двох років або обмеження волі на той самий термін.

Що ж до осіб, які пропонували таку вигоду, то для них передбачено покарання – обмеження волі на термін до трьох років або позбавленням волі на той самий строк із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.