Синод ПЦУ ухвалив нові дати пам’ятних днів, щоб позбутися російської традиції

Священний Синод Православної Церкви України, який відбувся 21 серпня, ухвалив новій пам’ятні дні у Місяцеслові, які раніше відзначалися за російською традицію та були передані у спадок російським православ’ям.

Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

Йдеться про день пам’яті святого благовірного великого князя Київського Мстислава Володимировича (у святому Хрещенні Федора), день святкування на честь Вишгородської ікони Божої Матері, уточнення підстав звершення пам’яті у Дмитрівську поминальну суботу та встановлення дня пам’яті святого благовірного гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного.

«Кожна з Церков, які об’єдналися в Православну Церкву України, мала свої традиції канонізації святих, формування і використання Місяцеслова в богослужбовому календарі, що в тій чи іншій мірі були залежними або незалежними від традицій помісної Російської Православної Церкви. Православна Церква України з огляду на пройдений нею шлях до утвердження автокефального статусу має нагальну потребу у формуванні власного Місяцеслова, який би відображав як її єдність у повноті Христової Церкви, так і особливості її ідентичності, як Помісної Церкви», — зазначив голова Синодальної Календарної комісії, протоієрей Олександр Трофимлюк.

До Місяцеслова внесли 15 квітня (28 квітня за новим стилем) як день пам’яті святого благовірного великого князя Київського Мстислава Володимировича, у святому Хрещенні Федора. Раніше в богослужбовому календарі не було окремого дня пам’яті князя Мстислава.

Святкування на честь Вишгородської ікони Божої Матері тепер відзначатимуть теж 15 квітня (28 квітня за новим стилем) — у день пам’яті святого благовірного великого князя Київського Мстислава Володимировича. Раніше у календарі містилися три дати — 3 червня, 6 липня та 8 вересня (за новим стилем). Усі три святкування були пов’язані з Москвою.

Синод уточнив підстави звершення пам’яті у Дмитрівську поминальну суботу. Богослужбова традиція російського православ’я поминати всіх від віку спочилих у суботу напередодні дня пам’яті святого великомученика Димитрія Солунського встановлена князем Димитрієм Донським після битви на Куликовому полі. Практика звершувати в цей день заупокійне богослужіння зберігається і в Православній Церкві України без зв’язку зі згаданою подією. Відтепер у Дмитрівську поминальну суботу будуть згадувати пам’ять всіх заморених голодом в Україні, вбитих під час Революції гідності та загиблих внаслідок агресії Російської Федерації на Сході України. Цьогоріч Дмитрівська поминальна субота припадає на 26 жовтня (8 листопада за новим стилем).

Ще одна нова дата у календарі — День пам’яті святого благовірного гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного. Загальноцерковне шанування відбуватиметься 7 квітня (20 квітня за новим стилем).