Через ПП “Порубне-Сірет” мешканець Чернівецької області намагався провезти старовинну Біблію

Старовинну Біблію вилучили буковинські митники

Обмежену до переміщення Богослужбову книгу на старослов’янській мові 1874 року видання виявили співробітники Буковинської митниці Держмитслужби.

Мешканець Чернівецької області перетинав митний кордон кілька годин тому в пункті пропуску “Порубне-Сірет” митного поста “Вадул-Сірет” в якості водія мікроавтобуса, що прямував до Італії. Для проходження митного контролю чоловік обрав «зелений коридор», чим заявив про те, що переміщувані ним предмети не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та/або обмеження щодо вивезення з митної території України.

Під час здійснення митних формальностей у валізі з документами митники виявили приховану від митного контролю Біблію.

Відповідно до попереднього висновку експерта – мистецтвознавця друковане видання на 582 сторінках підпадає під дію Закону України «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей» та може бути вивезене за межі митної території України на підставі свідоцтва на право вивезення культурних цінностей.

Вказаних дозвільних документів на вивезення Біблії громадянин не мав.

За даним фактом працівники митниці запровадили справу про порушення митних правил за ч.1 ст.483 Митного кодексу України. В ході провадження у справі Богослужбову книгу буде направлено на додаткову державну експертизу для визначення її цінності.

12.08.2020