ОФОРМЛЕННЯ ПОСТІЙОГО ДОГЛЯДУ ЗА ОСОБАМИ, ЯКІ ЙОГО ПОТРЕБУЮТЬ

На сьогодні законодавство України передбачає оформлення постійного догляду з відповідними соціальними виплатами на догляд за такими категоріями осіб, що потребують догляду: за дітьми-інвалідами віком до 18 років; за інвалідами І групи або особами, які досягли 80-річного віку; за інвалідами І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, які за висновком лікарської комісії медичного закладу потребують постійного стороннього догляду; та за іншими громадянам похилого віку, інвалідами,  дітьми-інвалідами та хворими,  які за висновком лікарсько-консультаційної комісії потребують постійного стороннього догляду і не здатні до самообслуговування.

З цього питання роз’яснення надає начальник Бюро Яніна Богдан.

Соціальні послуги – дії, спрямовані на профілактику складних життєвих обставин, подолання таких обставин або мінімізацію їх негативних наслідків для осіб/сімей, які в них перебувають. Особі/сім’ї можуть надаватися одна або одночасно декілька соціальних послуг. Порядок організації надання соціальних послуг затверджується Кабінетом Міністрів України.

Хто може бути надавачем соціальних послуг

Надавачі соціальних послуг – юридичні та фізичні особи, фізичні особи – підприємці, включені до розділу “Надавачі соціальних послуг” Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг.

Компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги

Компенсація призначається виходячи з прожиткового мінімуму

для працездатних осіб у таких розмірах:

 

15 відсотків – фізичним особам, які надають соціальні послуги

особам з інвалідністю I групи;

 

10 відсотків – фізичним особам, які надають соціальні послуги

громадянам      похилого      віку,      які      за     висновком

лікарсько-консультаційної     комісії     потребують    постійного

стороннього  догляду  і  не здатні до самообслуговування, особам з

інвалідністю  II  групи  та  дітям  з інвалідністю;

 

7  відсотків – фізичним особам, які надають соціальні послуги

особам  з  інвалідністю  III  групи  та  хворим,  які за висновком

лікарсько-консультаційної     комісії     потребують    постійного

стороннього  догляду  і  не  здатні до самообслуговування.

 

Компенсація  фізичним  особам,  які  досягли пенсійного віку,

визначеного  статтею  26  Закону  України “Про загальнообов’язкове

державне   пенсійне   страхування” ,  та  особам  з

інвалідністю,   що  надають  соціальні  послуги,  призначається  у

зазначених розмірах виходячи з прожиткового мінімуму для осіб, які

втратили  працездатність.

 

Фізична особа,  яка надає  соціальні  послуги,  має  право

одержувати   тільки   одну  компенсацію  незалежно  від  кількості

обслуговуваних осіб, видів та обсягу послуг.

 

Зарахування до страхового стажу

На суму призначеної компенсації особам працездатного віку, які здійснюють догляд за інвалідом І групи або особою, яка досягла 80-річного віку, органами праці та соціального захисту населення щомісячно проводиться нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до Пенсійного фонду України, в розмірі 33,2 відсотка від мінімальної заробітної плати, сплата якого здійснюється за рахунок видатків, передбачених в Державному бюджеті України на відповідний рік до Пенсійного фонду України.

При зарахуванні до страхового стажу період догляду за особою з інвалідністю I групи або особою, яка досягла 80-річного віку, до управління Пенсійного фонду України надається довідка управління соціального захисту населення, яка підтверджує отримання щомісячної компенсаційної виплати, на яку сплачені страхові внески.

Нагадуємо, за отриманням консультації та захистом своїх прав звертайтеся до відділу “Глибоцьке бюро правової допомоги” Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (смт.Глибока вул.Борцям за волю України,2а (вхід з двору) або за телефоном (03734) 2-41-40), 0988390729, 0955360786, 0979218018. Також можна скористатися послугою Skype набравши «Глибоцьке бюро правової допомоги», або «[email protected]».