У Чернівцях пролунав Подзвін Пам’яті за полеглим Героєм, нашим земляком, родом з с. Горбівці, Іллею Василашем

На Центральній площі Чернівців сьогодні вшанували пам’ять полеглого Героя російсько-української війни, активного учасника Революції Гідності Іллі Василаша.
Після перемоги Революції Гідності і знищення режиму Януковича Ілля разом з друзями-майданівцями поїхав на фронт захищати Україну від клятого московського ворога. Солдат, Стрілець-помічник гранатометника 24-го батальйону територіальної оборони ”Айдар”. Загинув 27 липня 2014 року під час бою на залізничному переїзді в селищі Лутугине Луганська області. Разом з Іллєю тоді загинули підполковник С. Коврига, старший лейтенант І. Римар, старший сержант С. Шостак, старший солдат І. Куліш, солдат М. Личак, солдат А. Алієв, солдат С. Менюк, солдат О. Квач, солдат М. Вербовий, солдат О. Давидчук, солдат В. Бойко та лейтенант М. Куценко. Залишилися батько, сестра, дружина та троє дітей…
На центральній площі традиційно зібралися родини полеглих воїнів, ветерани російсько-української війни, військовослужбовці, волонтери, добровольці, небайдужі громадяни. Молитву за загиблим Героєм звершив військовий капелан отець Василь Гасинець (УГКЦ). Подзвін Пам’яті за полеглим воїном здійснили сестра Героя Корнелія та дружина Наталія, після цього біля світлини Героя на Стіні Пам’яті вони прикріпили малесенький дзвіночок, аби пам’ятали… За традицією, завершили вшанування пам’яті полеглого Героя Іллі Василаша спільним виконанням Гімну України.
Про Героя: Василаш Ілля Євгенович («Дід») народився 2 серпня 1959 року у селі Горбівці Глибоцького району Чернівецької області. Навчався у Горбівецькій ЗОШ. Вищу освіту здобув у Вінницькому інституті енергетики. Строкову військову службу проходив у Карелії у прикордонних військах. Працював на Новодністровській ГАЕС, згодом повернувся на військову службу. Служив у прикордонних військах поблизу Хабаровська, звідки потрапив до Афганістану. Капітан запасу. Разом з ветеранами-афганцями Ілля Василаш у грудні 2013 року вийшов на Майдан у Києві, відклавши операцію на серці. Після подій на Майдані Ілля Василаш у складі 8-ї сотні відразу ж поїхав у Луганськ, брав участь у формуванні батальйону «Айдар». Загинув під час бою поблизу селища Лутугине Луганської області.
Похований 1 серпня 2014 року в рідному селі. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно). Нагороджений нагрудним знаком «За оборону Луганського аеропорту» (посмертно). Рішенням XXXVIII сесії VI скликання Глибоцької районної ради від 10 вересня 2015 року Іллі Василашу присвоєно звання «Почесний громадянин Глибоччини» (посмертно). У Горбівцях Глибоцького району урочисто відкрили пам’ятник полеглому за Україну Іллі Василашу. 9 травня 2015 року на будівлі Горбівецької ЗОШ, де навчався Ілля Василаш, відкрили меморіальну дошку на його честь. Ми пам’ятаємо… Героям Слава!..
Галина Єреміца