Не пожнімо «врожай диявола»

Розмова журналіста Василя Гейніша з головою Глибоцької районної ради Петром Панчуком.

– Ми ледь зустрілись, а Ви, Петре Володимировичу, одразу ошелешили мене своєю жорсткою фразою: «якщо не буде допомоги ззовні, то Чернівецька область і Глибоцький район, зокрема, пожнуть «врожай диявола», бо вже хворіють цілими сім’ями. А що буде далі?» Можете сказати детальніше про те, на чому ґрунтується Ваше ствердження?

– Звісно. І перед усім мовою цифр і фактів. Стан справ за кількістю заражень населення на COVID-19 найгірший з усіх регіонів України, а в Чернівецькій області – Глибоцькому районі. Так, на 11 травня 2020 року, на Буковині зафіксовано 2324 випадки  COVID-19. Водночас: Глибоцький район – 365, Герцаївський – (лікуються хворі у Глибоцькій ЦРЛ згідно з рішенням обласного штабу ТЕБ НС) – 113, Кельменецький – 11, Сокирянський – 45. Новоселицький – 106, Путильський – 20, Заставнівський – 94, Хотинський – 184.

Тобто, один район бореться з COVID-19 як решта не менше 6-ти районів. Фінансове навантаження у боротьбі з коронавірусом фактично «лягає на плечі» місцевих бюджетів та небайдужих жителів Глибоччини із залученням допомоги ззовні.

Із початку епідемії і донині на заходи для боротьби із захворюванням у Глибоцькому районі були виділені з держбюджету України, держрезерву, резервного фонду кабінету міністрів України, Чернівецького обласного бюджету (місцевого), Герцаївського районного бюджету (місцевого), – НУЛЬ гривень. А ось через Глибоцький районний бюджет (місцевий) надав 592 тис. гривень (лише останнім рішенням сесії). Волонтери, благодійники (із залученням допомоги ззовні), пожертви працівників установ та організацій району, надходження з бюджетів органів місцевого самоврядування Глибоччини – понад три мільйони гривень.

І ще про таке. За словами голови Одеської ОДА Максима Куцого близько 415 млн. грн. було виділено з обласного та місцевих бюджетів для боротьби з COVID-19.  А на кінець квітня місцеві бюджети області недоотримали майже 444 млн. грн. планових надходжень.

Отже скільки втратить Глибоцький район з таким ставленням вищих органів влади до боротьби з коронавірусом та перекладанням проблем на плечі місцевого населення можна лише здогадуватись.

– Що до обіцяних державною владою підвищених виплат, то які тут реалії у районі?

– За березень для доплат медичним працівникам вторинної ланки медицини, котрі задіяні з  COVID-19 (300%) з державного бюджету надійшло 460 200 гривень. Розмір цих доплат склав від 400 (молодший медичний персонал) до 5 тисяч гривень (старший лікарський склад). І це ті люди, які щоденно ризикують своїм здоров’ям та здоров’ям рідних і близьких. Нині кількість хворих та з підозрою  на COVID-19 серед медичних працівників складає у Глибоцькому районі 25  .

Натомість із екранів телевізорів та в соціальних мережах від вищих посадовців уряду звучить інформація про виділені мільярди гривень на боротьбу із коронавірусом регіонам. Нажаль, реальність інша та викликає невдоволення органами центральної влади, провокує соціальний вибух в цей не простий для України час. Якщо ситуація не зміниться, то кількість заражень на COVID-19 та летальних випадків може зрости в рази, а ситуація у районі стати не контрольованою.

Повірте, дуже не хотілося б, аби ми пожали отой «врожай диявола».

– Із Вами важко не погодитись. І дай то, Боже, щоб здоровий глузд узяв гору скрізь і в усьому.

P.S. Голова Глибоцької районної ради Петро Панчук 7-го травня звернувся  до Чернівецької обласної ради з офіційним листом щодо скликання позачергової сесії облради у зв’язку з надскладною ситуацією у Глибоцькому районі.