Відновити і зберегти для нащадків

Під керівництвом відомого чернівецького науковця Б.О. Томащука на території с. Кам’янки (початок 60-х років минулого століття) було проведено археологічні дослідження, у результаті яких було виявлено кілька місць Трипільської культури.

Так, у східній частині села на правому березі р. Сірет віднайшли рештки наземних осель із глиняними печами, що відносяться до племен трипільської культури. До слова, та знахідка була на місці так званого «Кирилова горба». Однак, уже у наші часи той горб зник, бо з нього вибрали усю глину для потреб цегельного заводу, що нині уже не діє.

На тій ж східній частині села в урочищі «Калатура» (від турецького «Кара» – чорний «тура» – яма) виявлено поселення перед скіфського часу (І тис. до нашої ери).

А ось за 300-400 метрів на схід від урочища «Калатура» віднайшли ще одне поселення перед скіфського часу в урочищі  «Семенова гирла».

Водночас, на заході села на стику з Купкою та Сучевенами на правому березі Сірету на високому горбі археологи виявили городище перед скіфського часу (VIII-VII століття до н. е.) та слов’янське городище (VI-VIII ст.. н.е.). Офіційно це місце називається Широкополянське городище. Місцеві жителі назвали це урочище «Пам’ятник» тому, що тут було встановлено бетонний стовп з чавунною табличкою, що це пам’ятка археології і охороняється законом. Про те, з роками якісь варвари (інакше їх і не назвеш) зірвали табличку і здали на металобрухт, а саме місце дістало назву «біля пам’ятника»…

Дуже хотілося б, аби і місцева, і влада вищого рівня разом із науковою громадкісттю повернулися обличчям до згаданих пам’яток і відновили історичну значимість для нинішніх і наступних поколінь.

Іван Звоздецький, заслужений вчитель України – вчитель історії. С. Кам’янка