Буковинська митниця готова розмитнювати медичне обладнання з максимальним прискоренням процедур

Голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук поставив крапку у надуманих звинуваченнях на адресу Буковинської митниці щодо затримки гуманітарного вантажу, про це пише Голос України.

Зараз стало модним звинувачувати митницю та її керівників у тому, чим вони не можуть займатися апріаорі. Наприклад, місцеві чернівецькі ЗМІ, з подачі колишніх звільнених керівників митниці, намагалися наробити галасу щодо буцімто затримки митниками ввезення кількох гуманітарних апаратів штучної вентиляції легень та іншого медобладнання.

Митниця нічого не ввозить-вивозить, а лише контролює переміщення товарів через кордон.

Більше того, дозвіл на ввезення гуманітарної допомоги видає не Держмитслужба, а Мінсоцполітики. Саме це міністерство, згідно з Законом України “Про гуманітарну допомогу”, уповноважене розпорядитися вантажем, який надійшов від Австрійського Червоного Хреста для Чернівецької обласної організації Червоного Хреста України. У тому, що Мінсоцполітики зволікає із дозволом на митне оформлення після неодноразових нагадувань, сама Буковинська митниця, звісно, не винна.

Зараз апарати штучної вентиляції легень украй потрібні чернівецьким лікарням, котрі лікують хворих на коронавірус. Тож Мінсоцполітики варто б приймати рішення швидше, і не створювати пікантних ситуацій.

Апарати, інші медичні прилади та меблі сьогодні знаходяться під митним контролем Буковинської  митниці Держмитслужби. Її керівництво вже заявило, що митне оформлення вказаного вантажу буде здійснено у терміновому порядку, одразу ж після визнання Мінсоцполітики вантажу гуманітарним.

Крім того, усвідомлюючи надважливість питання, митниця зверталася і до голови Чернівецької обласної державної адміністрації щодо сприяння у вирішенні ситуації, яка склалася. І це питання вже піднімалося головою Чернівецької ОДА Сергієм Осачуком на рівні Кабінету Міністрів України. Та на даний час наказ про визнання вантажу гуманітарним Мінсоцполітики поки що не оприлюднило. Та не спрямувало рішення до митниці у встановленому Законом порядку.

Як заявив Сергій Осачук, він сподівається, що згаданий вантаж буде переданий одержувачу вже на початку наступного тижня.
“Багато гуманітарного вантажу, який ми отримали з-за кордону, дотепер перебуває на митних складах. Через те, що десь губилися або довго розглядалися документи на розмитнення у Києві. А це – компетенція Міністерства соціальної політики. Завдяки нашим сьогоднішнім старання, гуманітарний вантаж, який ми отримали із Австрії від Червоно хреста, нарешті отримав погодження в Мінсоцполітики для розмитнення. Залишилися лише процедурні нюанси. На початку наступного тижня Буковинська митниця передасть його “Червоному Хресту” для подальшого використання у лікарнях Чернівецької області”, – сказав голова ОДА.