Спиртзаводи повинні виготовляти антисептики. Вітчизняні підприємства – апарати штучної вентиляції легень, тест-системи, і все те, чого нам зараз бракує. Інтерв’ю голови Глибоцької громади

Як Глибоцька ОТГ Чернівецької області протидіє небезпечному вірусу, використовуючи медичну інфраструктуру, створену та оновлену завдяки децентралізації

Автор: Дмитро Синяк 

У той час, коли інші громади готуються до боротьби з коронавірусом, Глибоцька ОТГ Чернівецької області вже знаходиться в епіцентрі епідемії. «Децентралізація» зв’язалася телефоном з головою громади Григорієм Ванзуряком, який розповів про боротьбу з COVID-19, протидію поширенню вірусу та роботу міської ради у нових незвичних умовах.

Чернівецька область була першою, у якій виявили хворих на коронавірус. Яка зараз ситуація на Буковині?

– На жаль, хворих дедалі більше. Інфекція розповсюджується переважно через те, що дехто із заробітчан, повернувшись додому, не звернувся до лікаря і не дотримався карантинних заходів. Неподалік від нас є село Хотинського району, оточене блокпостами. Людей звідти не випускають, бо там найважча ситуація з поширенням коронавірусу. Загалом таких сіл у Чернівецькій області вже два.

Чи є хворі у вашій громаді?

– До інфекційного відділення Глибоцької районної лікарні минулої суботи привезли трьох осіб, у яких підозрювали COVID-19. Цього понеділка ми отримали інформацію про те, що їхні аналізи позитивні, тобто що вони є хворими на коронавірус. Усі ці люди потрапили до лікарні з температурою, однак зараз вона вже повернулася до норми.  Це чоловіки віком від 35 до 40 років. Ми сподіваємося, що ближчим часом вони одужають і зможуть повернутися до своїх домівок.

Як лікують цих людей?

– Вони отримують так зване симптоматичне лікування. Тобто якщо у них виникає кашель, вони отримують ліки від кашлю, якщо піднімається температура, то препарати від високої температури тощо.

Чи відомо, як ці люди отримали коронавірус?

– Кожен із хворих нещодавно повернувся з-за кордону. За результатами епідеміологічного дослідження ми дізналися, що один з чоловіків, приїхавши з Великої Британії, перебував тільки вдома. Натомість ще один чоловік приїхав до нас з Бельгії в автобусі разом з іншими пасажирами з кількох регіонів України. Зараз фахівці з цілої України намагаються з’ясувати їхнє місцезнаходження. А ми проводимо ретельні епідеміологічні дослідження стосовно всіх осіб, які контактували з нашими хворими.

Наскільки медична сфера Глибоцької громади виявилася підготовленою до епідемії?

– Зараз головне навантаження лежить на сімейних лікарях. Ми, на щастя, заздалегідь передбачили це, закупивши для них спеціальні костюми захисту. Це одяг, який захищає людину з ніг до голови: халат, бахіли, великі рукавиці, спеціальні окуляри та респіратор. Нам вдалося придбати 50 комплектів такого захисного одягу. На кілька тижнів цього вистачить.

У коридорах Глибоцького Центру первинної медико-санітарної допомоги, що розташовано на першому поверсі районної лікарні

Скільки коштували захисні костюми?

– Один комплект, щоправда, без бахіл та окулярів, які треба купувати окремо, коштує близько 400 грн. Одначе кожен комплект є одноразовим, і після огляду хворого чи навіть особи, у якої лише підозрюють небезпечну інфекцію, він підлягає утилізації. Тому за три дні ми витратили 10 таких костюмів, і зараз замовляємо їх знову. Як на мене, ці костюми – найнеобхідніша річ для боротьби з епідемією. Бо тільки якщо лікарі самі здорові, вони зможуть оглядати хворих і надавати їм допомогу. Глибоцька ОТГ є прикордонною, Румунія – у двох кроках від нас, і ми постійно слідкуємо за ситуацією там. Так-от, у великому місті Сучава, яке знаходиться лише у 60 км від Глибоки, влада була змушена закрити лікарню. Бо 48 тамтешніх лікарів захворіли на коронавірус. Також буквально вчора ми дізналися про те, що голова тамтешньої повітової ради теж підхопив небезпечну інфекцію.

Але ж кордон із Румунією на замку?

– На жаль, ні. Нам кажуть, що його мають повністю закрити тільки через два дні. На разі рух вантажів та приватних автомобілів через нього не припиняється, і це є великою проблемою для нас. Однак щодня Державна прикордонна служба повідомляє нам, які жителі нашої громади повернулися до України з Румунії, завдяки чому ми маємо змогу стежити за станом їхнього здоров’я. У разі захворювання до таких людей виїжджає сімейний лікар, і тому захисні костюми – те, що нам потрібно найбільше.

Гроші на закупівлю захисних комплектів ви взяли з резервного фонду селищної ради?

– Щоб не втрачати час, районна лікарня за домовленістю з нами скерувала на закупівлю цих костюмів кошти, передбачені на оплату комунальних послуг. А ми згодом на черговій сесії повернули їй ці гроші. Враховуючи нинішній дефіцит, зараз купити такі костюми було б вже дуже проблематично, і наші сімейні лікарі були б беззахисні перед вірусом. Саме сімейні лікарі та «швидкі допомоги» – наш перший ешелон боротьби з небезпечною інфекцією. Часто вони першими контактують як із зараженими людьми, так і з тими людьми, які мають підозру на інфікування.

Ліжкомісця Глибоцького ЦПСМД

Скільки заробітчан, які повернулися з-за кордону, перебувають під наглядом у вашій громаді?

– Багато наших жителів володіють румунською мовою, а вона є дуже близькою до італійської, тому наші заробітчани в Італії практично не мають мовного бар’єру. Через це їх там дуже багато. Частина з них зараз повернулася додому, і у нашій громаді таких понад 50 осіб. Усіх їх сімейні лікарі ретельно обліковують, щоденно стежачи за станом їхнього здоров’я. Також вони беруть у таких людей мазки з носу та гортані, і згодом передають їх до спеціальної лабораторії у Чернівцях. А за два дні звідти надходять результати.

Чи мають лікарі Глибоцької громади експрес-тести для визначення вірусу?

– Буквально вчора наша лікарня отримала 25 китайських експрес-тестів, які, хоч і дають швидкий результат, не є точними. Але це вже щось. Наші лікарі сьогодні проходять спеціальне навчання щодо того, як використовувати їх. Мушу відзначити, що багато засобів захисту та іншої допомоги ми отримуємо від волонтерів. Активність волонтерського руху у нас зараз така ж, яка була у 2014 році, коли розпочалися військові дії на Донбасі та сталася анексія Криму. Наприклад, одна волонтерська організація придбала та встановила на зупинках громадського транспорту у Глибоці, а також на перехрестях, коло магазинів тощо дозатори з дезинфікуючою речовиною. І тепер кожен бажаючий має можливість протерти руки спеціальним засобом. Волонтери постійно наповнюють ці дозатори.

 Чи відчувається паніка серед жителів громади?

– Ні. Ми добре усвідомлюємо, що паніка часто з’являється через чутки, а ті, у свою чергу, з’являються на фоні недостатньої інформації. Ми усіляко намагаємося запобігти цьому. Щоранку та щовечора у вайбер-чаті Gromada Today, до якого підключено близько 1,5 тис. людей, ми повідомляємо останні новини щодо поширення небезпечної інфекції у Глибоцькій ОТГ та протистояння їй.

Чи жителі громади дотримуються вимог карантину?

– Часина людей сидить вдома. Близько 80% тих, хто змушені виходити на вулиці, ходять у масках. І хоча медики зазначають, що маски більше потрібні не здоровим людям, а хворим, я вважаю, що вони є насамперед елементом дисципліни. Одягнувши маску, людина психологічно налаштовується на участь у системі карантинних заходів. Крім того, ніхто не знає, скільки інфікованих є у громаді. Тому буде зовсім не зайвим, якщо всі, у тому числі й заражені люди, які не підозрюють про інфікування, одягнуть маски. Це може захистити інших.

У ваших аптеках захисні маски тепер теж у дефіциті?

– Так. Зараз ціни на маски в аптеках сягають 28 грн. Це при тому, що їх можна використовувати лише 4 години. Тому ми звернулися до всіх місцевих кравців та кравчинь і зараз розпочинаємо роботу із пошиття масок для найбільш вразливої до вірусу категорії: тих, кому за 65. Кошти на матеріали виділяє громада, маски літнім людям роздають безоплатно, роздачу здійснюють волонтери.

Автомобіль для сімейних лікарів, придбаний коштом громади, тепер рятує її жителів

Як селищна рада працює в умовах епідемії?

– Два дні тому ми провели першу в історії Глибоки онлайн-сесію селищної ради. Ми були змушені так зробити, оскільки маємо інформацію про те, що людина, у якої підозрюють коронавірус, контактувала з чотирма нашими депутатами. Усі вони зараз знаходяться вдома під наглядом лікарів. Сесія відбувалася на платформі Google, яка дає можливість зустрічатися великій кількості людей у форматі онлайн-конференції.

А наскільки легітимним може бути рішення сесії, проведеної у такому форматі?

– Після того, як ми втілили цю ідею, багато «спеціалістів», писали у коментарях на моїй сторінці у Facebook, що будь-які рішення цієї сесії можуть бути оскаржені. Більше того, що проти мене може буте відкрите кримінальне провадження, бо «сесію проведено не у спосіб, передбачений законодавством». Я хочу відповісти всім цим «спеціалістам», що у нашій державі найбільшою цінністю є людське життя, що й відбито у Конституції. Тому під час подібних форс-мажорних ситуацій, з якими планета, до речі, стикається вперше, не можна піддавати ризику життя депутатів. Ми маємо у цей час право на виняткові рішення, керуючись насамперед Конституцією. З іншого боку, а які рішення варто оскаржувати? Виділення додаткових коштів на боротьбу з коронавірусом? Заходи щодо боротьби з епідемією?

На цій сесії ви також прийняли звернення до Верховної Ради щодо перегляду «антивірусних законів». Розкажіть про нього докладніше.

– Ми виступаємо проти звільнення від податків на землю та на нерухомість тих підприємств, які зараз успішно здійснюють свою діяльність. Приміром, якщо транспортні підприємства нашої громади, що продовжують возити вантажі через кордон, перестануть платити податки, протягом лише двох місяців наш бюджет недоотримає близько 800 тис. грн. Щодо звільнення від податків малих підприємств, які не отримують прибутку – перукарень, ремонтних майстерень тощо, – ми не маємо зауважень. Але ті підприємства, які отримують прибутки, повинні платити податки.

У якому режимі працює зараз селищна рада?

– Ми не можемо піти на карантин, бо саме від нас зараз залежить проведення протиепідемічних заходів. Однак ми максимально обмежили доступ громадян до співробітників ради. На вході ми маємо невеличкий скляний «тамбур», у якому всі бажаючі можуть залишить свої звернення, документи тощо. Згодом ми всі їх опрацьовуємо і надаємо відповіді. Працівники селищної ради, які мають дітей, пішли в оплачувані відпустки. Частина співробітників працюють віддалено. Ті ж, хто не можуть цього робити, у тому числі і я, ходять на роботу. У мене щодня море питань: щодо знезараження під’їздів та доріг, щодо пошиття захисних масок, щодо регулярного знезараження банкоматів (ми зараз домовляємося про це з усіма банками), щодо придбання захисних костюмів для лікарів, щодо епідеміологічних розслідувань тощо. Адже ми маємо близько 5 % несвідомих людей.

Що ви маєте на увазі?

– Ми підрахували, що 95% тих, хто повернулися з-за кордону, відразу ж звернулися до лікарів. Але 5% не зробили цього, вочевидь, не маючи навіть підписаних декларацій із сімейним лікарем. Саме таких людей ми і розшукуємо зараз.

Скільки коштує громаді боротьба з інфекцією?

– Ми вже виділили на це близько 0,5 млн грн, і цих грошей має вистачити до початку квітня. Та на жаль, це тільки початок.

Наскільки ваші лікарні забезпечені апаратами штучної вентиляції легень?

– Ми маємо п’ять таких апаратів. Але на початку цього тижня Глибоцька ОТГ домовилася з іншими громадами району про придбання за спільні кошти ще одного сучасного апарата. Його вартість сягає 380 тис. грн, ще близько 100 тис. грн потрібно на різноманітне супутнє обладнання. Проте найбільша проблема зараз не у грошах, а у тому, що компанії, які беруть передплату за ці апарати, кажуть, що не зможуть доставити їх раніше 2-3 тижнів. Це ж стосується і захисних костюмів, і масок. Все це на цілій планеті у шаленому дефіциті. Тому всі країни, у тому числі й наша мають, швидко диверсифікувати економіку.

Як це має виглядати на практиці?

– Спиртові заводи повинні виготовляти не горілку, а антисептики. Вітчизняні підприємства мають також виготовляти і апарати штучної вентиляції легень, і тест-системи, і все те, чого нам зараз бракує.

На вулицях Глибоки порожньо і тихо

 

Чи підтримують вашу громаду у боротьбі з коронавірусом область та держава?

– З 1 квітня Кабінет міністрів має виплачувати державну субвенцію для боротьби з COVID-19. На останній онлайн-сесії ми також подали до уряду бюджетний запит. Тільки на захисні костюми для лікарів, захисні маски та дезінфектори нам потрібно понад 2,5 млн грн за негативного сценарію розвитку хвороби. Також ми розраховуємо на кошти різноманітних благодійних фондів, багато представників яких відвідали нашу область останніми днями. Лише один з прикладів: Глибоцька районна лікарня нещодавно отримала 244 тис. грн від Фонду Андрія Портнова.

Як допомагає лікарні Глибоцька громада?

– Щороку ми перераховували районній лікарні близько 200-300 тис. грн – на ті чи інші потреби, згідно звернень головного лікаря. На першому поверсі лікарні розташовано наш Центр первинної медико-санітарної допомоги, тому ми пов’язані дуже тісно. Якби не реформа децентралізації, зараз нам було би дуже важко боротися з вірусом. Реформа первинної медицини, з іншого боку, сформувала потужний загін сімейних лікарів, з якими уклала декларації більшість населення громади. Якби не це, кількість тих, хто не звернувся до медиків після приїзду за кордон, була би зараз не 5%, а набагато більше. Також дуже важливо, що ми встигли придбати для дев’ятьох наших сімейних лікарів чотири автомобілі, три з яких отримали за державною програмою Міністерства охорони здоров’я, а один придбали за кошти громади. Дуже допомагає у боротьбі з коронавірусом і телемедицина. Наші лікарі весь час на зв’язку з медиками з області. Вони проходять вебінари щодо боротьбі з інфекцією, і я думаю, що це зараз реально рятує життя.