Нові правила в’їзду до РФ не призвели до збільшення попиту на закордонні паспорти

Постановою Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2019 року № 1056 внесено зміни до порядку перетину громадянами України державного кордону з Російською Федерацією.

Змінами передбачено, що з 1 березня 2020 року громадяни України, які вирушають до Російської Федерації, при перетині українсько-російського кордону повинні обов’язково надати паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

Загалом, запровадження зазначених нововведень не вплинуло на загальну кількість оформлених органами Міграційної служби заяв-анкет на отримання паспорта громадянина України для виїзду за кордон (у порівнянні з попередніми роками).

В той же час, в областях, які межують з Російською Федерацією, спостерігається зростання попиту на отримання послуг з оформлення закордонного паспорта. Зокрема, протягом січня-лютого 2020 року кількість оформлених заяв-анкет для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон зросла у Луганській області (приблизно у 3 рази порівняно з січнем-лютим 2019 року), Донецькій (у 1,5 рази), Харківській (на 30%), Сумській (на 11%) областях.

Підрозділи Міграційної служби в цих регіонах готові до збільшення попиту на відповідну послугу. Крім того, нагадуємо, що оформити закордонний паспорт можна у будь-якому підрозділі Міграційної служби (незалежно від місця реєстрації), а також у Центрах надання адміністративних послуг, які оформляють біометричні документи (у Донецькій області це 18 ЦНАП, у Харківській – 11, у Луганській – 9, у Сумській – 4, Чернігівській – 2).

Довідково:

На Буковині спостерігається зворотна тенденція щодо кількості оформлення закордонних паспортів – за рік цей показник зменшився на третину. Так, протягом січня-лютого 2020 року працівниками УДМС у Чернівецькій області оформлено 14,6 тисяч паспортів громадянина України для виїзду за кордон, а за аналогічний період минулого року – 22,3 тисячі таких документів.

Управління ДМС у Чернівецькій області