Понад 264 мільйони гривень єдиного соціального внеску сплатили платники Буковини до державних цільових фондів

Про це повідомляють в Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області. У січні 2020 року платники області перерахували до цільових фондів 264,3 млн.грн. єдиного соціального внеску, що на 7,6 млн.грн. більше за очікувані показники. Виконання планових показників за даний період становить 103 відсотки. Щодо відповідного періоду минулого року, то надходження внесків збільшилося на 30,3 млн. грн.

Єдиний внесок нарахований роботодавцями на суми заробітної плати та винагороди за договорами ЦПХ, склав 198,9 млн.грн., що займає 75,3 відсотки від загальної суми надходжень єдиного внеску. Від фізичних осіб-підприємців та осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, надійшло 48,9 млн.грн., єдиний внесок нарахований на суми грошового забезпечення військовослужбовців склав 16,2 млн.грн.

У відомстві зазначають, що виплата заробітної плати нижче встановленого державою мінімального рівня або «у конвертах», без сплати податків і єдиного внеску є грубим порушенням конституційних норм та позбавляє найманих працівників права на гідне майбутнє. Забезпечення стабільного надходження єдиного соціального внеску, від якого безпосередньо залежить фінансування соціальної сфери регіону є одним з пріоритетних векторів роботи податкової служби.

Нагадаємо, що відповідно з прийнятим Законом «Про Державний бюджет України на 2020 рік» з 01.01.2020 року розмір мінімальної зарплати становить 4723 гривень. Відтак, мінімальний розмір єдиного внеску на місяць становить 1039,06 грн (22% від мінімальної зарплати), відповідно квартальна сума складає 3117,18 гривень.

Єдиний внесок автоматично розподіляється Державною казначейською службою України за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування відповідно до визначених пропорцій та перераховується за призначенням – на рахунки, відкриті в держказначействі на ім’я фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування і пенсійного страхування.

 

Запитання від платника: спрощена система оподаткування

Який період є звітним для новоствореної ФОП з метою подання декларації про майновий стан і доходи за період від дати державної реєстрації до дати переходу на спрощену систему оподаткування: квартал чи рік?

Відповідно до п.п. 177.5.2. п. 177.5 ст. 177 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) фізичні особи – підприємці, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку або перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування чи сплачували фіксований податок до набрання чинності ПКУ, подають податкову декларацію за результатами звітного кварталу, в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на загальну систему оподаткування.

Вперше зареєстровані підприємці в податковій декларації також зазначають інформацію про майновий стан та доходи за станом на дату державної реєстрації підприємцем.

Платники податку розраховують та сплачують авансові платежі у строки, визначені п.п. 177.5.1 п. 177.5 ст. 177 ПКУ, що настануть у звітному податковому році.

При цьому, податкова декларація за звітний (податковий) період, який дорівнює календарному кварталу, подається платниками податків на доходи фізичних осіб – підприємцями протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (п.п. 49.18.2 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).

Згідно з п. 57.1 ст. 57 ПКУ платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого ПКУ для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених ПКУ.

Враховуючи викладене вище, новостворена фізична особа – підприємець за період від дати державної реєстрації до дати переходу на спрощену систему оподаткування подає квартальну податкову декларацію протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу та самостійно сплачує суму податкового зобов’язання, зазначену у податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, визначеного для подання податкової декларації.

 

Якщо отримували  дохід згідно з договором про довічне утримання – подайте декларацію

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області звертають увагу, що згідно пп.164.1.1 та пп.164.1.2 п.164.2 ст.164 Податкового кодексу України фізична особа, резидент або нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження з України є платником податку на доходи фізичних.

При укладанні договору довічного утримання відчужувач одержує дохід у вигляді вартості матеріального забезпечення та послуг з догляду, визначених у договорі. Відповідно до пп.14.1.54 п.14.1 ст.14 ПКУ дохід з джерелом його походження з України – будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України, зокрема, у вигляді інших виплат та винагород, виплачених відповідно до умов цивільно-правового договору.

Згідно ст.744 Цивільного кодексу України встановлено, що за договором довічного утримання одна сторона передає другій стороні у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов’язується забезпечувати відчужувача утриманням та доглядом довічно. Обсяги обов’язків набувача встановлюються за згодою сторін у договорі.

Платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів (пп.168.2.1 п.168.2 ст.168 ПКУ).

Отже при отриманні від фізичної особи доходу у вигляді вартості матеріального забезпечення та послуг з догляду, визначених у договорі довічного утримання, відчужувач зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до1 травня 2020 року за наслідками 2019 року, а також сплатити податок з таких доходів не пізніше 31 липня 2020 року.

Для отримання консультацій щодо подання декларацій про майновий стан і доходи звертайтеся до ЦОПів податкової служби регіону: адреси та графік їх роботи розміщено за посиланням: http://cv.tax.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda/