Податковий контроль: у 2019 році за актами фактичних перевірок донараховано понад 4,2 млн. штрафів

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області розповідають, що порушення під час проведення розрахункових операцій, ведення касових операцій, при продажу паливно – мастильних матеріалів, лікеро – горілчаних та тютюнових виробів торік допускали як власники великого бізнесу так і інші представники сфери послуг та торгівлі.

У 2019 році податківці провели 250 фактичних перевірок та застосували штрафних фінансових санкцій на суму понад 4,2 млн. грн.

Зокрема, у розрізі сфер здійснення підприємницької діяльності.

Контроль за діяльністю у сфері торгівлі паливно- мастильних матеріалів через мережу АЗС: проведено 11 фактичних перевірок та застосовано 1,2 млн. грн. фінансових санкцій.

Контроль за діяльністю у сфері ресторанного бізнесу: проведено 56 фактичних перевірок та застосовано майже 1,0 млн. грн. штрафів.

Контроль за суб’єктами торгівлі у яких середньомісячний виторг складав від 0 та менше 5 тис. грн.: проведено 76 фактичні перевірок та застосовано понад 1,1 млн. грн.

Контроль за діяльністю у сфері валютно – обмінних операцій: проведено 9 фактичних перевірок та застосовано 4,6 тис. грн. фінансових санкцій.

Контроль за продавцями технічно – складних побутових товарів (зобов’язані застосовувати РРО): проведено 45 фактичних перевірок та застосовано 39,1 тис. грн.

Серед порушень, які виявили податкові аудитори встановлено численні факти недодержання бізнесменами касової дисципліни, проведення готівкових розрахунків без застосування РРО та невидача покупцям касових чеків, неповне і несвоєчасне оприбуткування готівки. Також, мали місце випадки недотримання правил продажу паливно- мастильних, тютюнових та горілчаних виробів – діяльність без ліцензій, недотримання максимальних та мінімальних цін.

Довідка:

На початок січня 2020 року у податковій службі Буковини зареєстровано 4554 реєстратори розрахункових операцій та зафіксовано 6387 господарських одиниць, на яких здійснюються розрахункові операції за готівкові кошти, що належать 3359 суб’єктам господарювання.

Буковинці зможуть оперативно отримувати відповіді на електронну адресу

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (ЗІР) – інформаційний сервіс, який надає можливість платникам податків мінімізувати витрати часу на отримання інформації і самостійно ознайомитись із:

відповідями на запитання щодо оподаткування, єдиного внеску та іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на ДПС, з якими платники податків звертаються до Контакт-центру ДПС;

нормативно-правовими документами та останніми змінами в законодавстві;

діючими ставками податків та зборів, податковим календарем;

актуальними питаннями щодо отримання електронних довірчих послуг тощо.

ЗІР постійно вдосконалюється, орієнтуючись на інформаційні потреби платників податків.

Запрошуємо платників податків відвідати ЗІР або його мобільні додатки та скористатись новою функцією – «Зворотній зв’язок».

За допомогою форми «Зворотній зв’язок» ЗІР платники податків мають можливість оперативно отримати на електронні адреси від Контакт-центру ДПС відповіді на запитання, що належать до компетенції ДПС.

Також у податковій службі Буковини нагадують, що скористатись ЗІР можна через офіційний вебпортал ДПС (вкладка «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс») або безпосередньо в Інтернет мережі за адресою: zir.tax.gov.ua.

Мобільні додатки можна безкоштовно завантажити на власні мобільні пристрої скориставшись інтернет-магазинами: App Store та Google Play.

З детальною інформацією про використання ЗІР та його мобільних додатків можна ознайомитись у розділі «Інструкція».