ІНФОРМАЦІЯ про роботу Сторожинецької місцевої прокуратури на території Глибоцького району за 2019 рік

 

У відповідності до вимог статті 6 Закону України «Про прокуратуру» інформую, що Сторожинецькою місцевою прокуратурою упродовж 2019 року вживались заходи щодо зміцнення законності та правопорядку на території Глибоцького району, підвищення ефективності захисту прав і свобод громадян та інтересів держави.

Головним пріоритетом в діяльності місцевої прокуратури при цьому залишався реальний захист та поновлення конституційних прав і свобод  громадян та інтересів держави в економічній і соціальній сферах, додержання режиму законності в діяльності органів та установ будь-якої форми власності.

Внаслідок вжитих заходів спостерігались певні позитивні тенденції  щодо додержання вимог законодавства у різних сферах життєдіяльності району.

Зокрема, у результаті вжиття заходів організаційно-профілактичного характеру вдалося дещо стабілізувати криміногенну обстановку в районі, у зв’язку з чим загальна злочинність у порівнянні із аналогічним періодом минулого року зменшилась на 16% (320 проти 381 усього зареєстрованих КП), та 3,7% (550 проти 571 облікованих).

З метою покращення криміногенної обстановки на території району упродовж 12 місяців поточного року місцевою прокуратурою проведено 2 координаційні наради керівників правоохоронних органів Сторожинецького, Глибоцького, Новоселицького та Герцаївського районів, на якій визначено конкретні заходи, спрямовані на покращення ситуації на даному напрямку.

Належна увага також приділялась здійсненню нагляду за додержанням законів в діяльності Глибоцького ВП ГУНП України в Чернівецькій області.

Зокрема за вказаний період прокуратурою скасовано 108 постанов слідчих про закриття кримінальних проваджень, надано 126 письмових вказівок у кримінальних провадженнях, самостійно розпочато 7 кримінальних проваджень.

Всього по Глибоцькому ВП ГУНП України в Чернівецькій області проведено 27 оперативних нарад, до відділення поліції скеровано 19 листів та інформацій (13 на ГУ НП та 6 до Глибоцького ВП) про усунення порушень вимог кримінально-процесуального законодавства, вимог чинного законодавства щодо профілактики злочинності серед неповнолітніх, вимог чинного законодавства в частині проведення загальної та індивідуальної профілактичної роботи, а також в частині збереження речових доказів. Однак, за результатами розгляду вказаних листів жодного працівника поліції не притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Прокурорами місцевої прокуратури із дислокацією у смт. Глибока забезпечено процесуальне керівництво у 813 кримінальних провадженнях.

За результатами проведеної роботи до судів скеровано для розгляду 127 кримінальних проваджень різних категорій, 7 клопотань про  звільнення осіб від кримінальної відповідальності. Із вказаної кількості 118 кримінальних проваджень розглянуто судами із постановленням законних та обґрунтованих процесуальних рішень.

Прокурорами розглянуто 62 звернення громадян.

З питань нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян по Глибоцькому району внесено 8 документів прокурорського реагування (1 – Глибоцький ВП, 5 – підприємствам, установам, організаціям, 2 – начальнику ІТТ ГУНП про звільнення осіб), за результатами розгляду яких 7 осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності (5 – ПУО, 2 – Глибоцького ВП), 2 незаконно утримувані особи звільнено із ІТТ ГУ НП.

У ході здійснення нагляду за додержанням законів органами, що провадять оперативно-розшукову діяльність перевірено 19 оперативно-розшукових справ, скасовано 2 незаконні постанови про заведення ОРС, надано 5 письмових вказівок, внесено 3 документи реагування (доручення), за результатами розгляду яких працівники відділення поліції до дисциплінарної відповідальності не притягувались.

Крім цього, місцевою прокуратурою активізовано роботу у сфері представництва інтересів держави в суді. Так, упродовж 10 місяців 2019 року до суду скеровано 20 позовних заяв на суму 2, 8 млн. грн. :

– у порядку цивільного судочинства : 13 позовів на загальну суму 2 млн. 176 тис. грн.;

– у порядку господарського судочинства : 6 позовів (у сфері земельних правовідносин) по яким Господарським судом Чернівецької області відкрито провадження на загальну суму 646 тис.грн.: з яких 117 тис. про стягнення заборгованості з орендної плати, 529 тис. грн. стягнення безпідставно збережених коштів за користування земельними ділянками;

– у порядку адміністративного судочинства : 1 позов про визнання незаконною бездіяльності  та зобов’язання  вчинити дії (з питань захисту інтересів дітей/ щодо інтересів держави у сфері охорони дитинства), який задоволено.

Упродовж 2019 року до суду скеровано 11 кримінальних проваджень у сфері корупції (за ст. 369 КК України, давання хабара працівникам прикордонної служби), та по одному кримінальному провадженні у бюджетній та земельній сферах. Всі кримінальні провадження розглянуті судом, правопорушниками сплачено 93500 грн. штрафів.

Крім цього внесено 3 подання в порядку ст.65 ЗУ «Про запобігання корупції» у сільські ради за результатами розгляду яких посадові особи до дисциплінарної відповідальності не притягувались.

 

Керівник

Сторожинецької місцевої прокуратури                                                         Д. Іліка