На потреби Збройних сил України буковинці сплатили 222,7 млн. грн. військового податку

Таку суму військового збору у 2019 році зі своїх легальних доходів перерахували до державного бюджету буковинці – інформують у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області. Річні надходження перевищують за сплату за 2018 рік на 33,5 млн. грн.(+20,3 %). Лише у грудні 2019 року  сплачено майже 25,7 млн. грн.

За словами податківців позитивній динаміці сплати військового податку сприяли дієві заходи з легалізації найманих працівників та детінізації заробітної праці.

Загалом впродовж минулого року платники м. Чернівці сплатили  – 131,0  млн. грн. Надходження військового збору у розрізі районів наступні: Вижницький район – 8,4 млн. грн.; Герцаївський – 3,8 млн. грн.; Глибоцький  – 9,9 млн. грн.; Заставнівський – 7,5 млн. грн.; Кельменецький – 5,0 млн. грн.; Кіцманський – 10,7 млн. грн.; Новоселицький – 9,4 млн. грн.; Путильський – 4,3 млн.. грн.; Сокирянський – 8,3 млн. грн.; Сторожинецький – 11,7 млн. грн.; Хотинський – 7,6 млн. грн.; м. Новодністровськ – 4,7 млн. грн.

Всього, з початку запровадження військового податку ( з 3 серпня 2014 року) буковинці сплатили на реформування Збройних Сил України 784,6 млн. грн.  У 2014 році – 29,6 млн. грн., у 2015 році ця сума складала 88,3 млн. грн., у 2016 році – 106,2 млн. грн., у 2017 році – 148,6 млн. грн., у 2018 році – 189,2 млн. грн., 2019 рік  – 222,7 млн. грн.

Декларуємо доходи: дохід від вирощеної с/г продукції на земельних ділянках понад 2 га

Головне управління ДПС у Чернівецькій області наголошує, що порядок декларування доходів, одержаних фізичними особами, регулюється нормами Податкового кодексу України (далі – ПКУ), відповідно до норм якого подавати податкові декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) повинні і одноосібники, які самостійно обробляють власні земельні ділянки (паї) загальною площею понад 2 гектари та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції (п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).

Крім того, при отриманні у 2019 році доходів від здавання в оренду (суборенду, емфітевзис) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю іншій фізичній особі – орендарю, яка не є податковим агентом (самозайнятою особою), орендодавець (громадянин-одноосібник) визначає свої податкові зобов’язання за результатами такого року у річній Декларації та сплачує податок на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) з таких доходів за своєю податковою адресою.

Доходи від продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної на власних земельних ділянках площею понад 2 гектари, та доходи від надання власних земельних ділянок в оренду іншій фізичній особі, підлягають оподаткуванню ПДФО за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 %.

Важливо:

Буковинці, які одноосібно обробляють земельні ділянки (паї) та отримують доходи від продажу власної сільськогосподарської продукції, мають можливість здійснювати таку діяльність з вирощування сільськогосподарських культур, зареєструвавшись суб’єктами господарювання – фізичними особами підприємцями, зі сплатою відповідних податків і зборів до бюджету та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – до відповідних цільових фондів, згідно з вимогами чинного законодавства.

 

Бізнес – спільнота Буковини може долучатися до бета-тестування програмного РРО «пРРОсто»

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області акцентують, враховуючи на сьогоднішній день неабияку актуальність щодо застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, платники області можуть взяти участь у тестуванні нового податкового сервісу «пРРОсто», який стартував з 1 січня 2020 року.

Це безкоштовний софт, розроблений Державною податковою службою спільно з BRDO та Fintellect з метою спрощення розрахункових процедур для продавців та споживачів.

Увага! Записатися на бета-тест можна за посиланням https://prrosto.kmu.gov.ua/.

Учасники отримають запрошення до тестування з 9 січня 2020 року.

Додаток стане доступним для тестування на всіх смартфонах і планшетах із операційними системами Android та iOS. А після тестування та врахування побажань від користувачів додаток буде вдосконалюватися для подальшого використання.

Платники мають можливість «пРРОтейстувати» та надіслати свої пропозиції та зауваження,  оскільки це допоможе податковій зробити сервіс ще зручнішим та легшим у застосуванні!

Слід знати, програмне РРО «пРРОсто» взаємодіє через Інтернет з сервером податкової служби через відкритий програмний інтерфейс, і виконує функції: формування, підпис, відправлення та видачу чеків встановленого формату, відкриття та закриття зміни, перегляд даних, та інші.