Убезпечте свою оселю від перевантаження в електромережах під час святкувань

В осінньо-зимовий період навантаження на електромережі традиційно збільшується у кілька разів. Головна причина – скорочення світлового дня і масове використання опалювальних електроприладів.

Утім, саме напередодні різдвяно-новорічних свят ризик виникнення аварійних ситуацій в електромережах посилюється. Крім обігріву приміщення приєднується ще приготування святкового меню на електроплитах, в електродухових шафах й додаткове освітлення осель ілюмінацією.

Електропроводка у житлових помешканнях зазвичай розрахована на середнє навантаження в межах 1-1,5 кВт. Якщо перевищувати розрахункові норми навантаження на електропроводку (наприклад вмикати у електромережу відразу кілька потужних електроприладів), це може призвести до перевантаження внутрішньої електромережі в оселі та будинку, нагрівання (плавлення) ізоляції проводки і, як наслідок – може статися коротке замикання та пожежа.

Щоб подібного не сталося, нагадуємо кілька простих правил користування електроенергією у побуті:

🎄 розподіляйте навантаження: не вмикайте одночасно потужні електроприлади (електрочайники, праски, мікрохвильові печі, електроконвектори);
🎄 намагайтеся уникати значного навантаження у мережі у пікові години: 07.00-09.00 та 18.00-20.00;
🎄 у разі встановленого тарифного лічильника перейдіть на нічний режим енергоспоживання: за можливості вмикайте опалювальні електроприлади, посудомийні чи пральні машини після 23.00. Це дозволить заощадити за рахунок дешевого нічного тарифу та розвантажить мережі у пікові години;
🎄 при купівлі електроприладів надавайте перевагу енергоощадним пристроям;
🎄 при аварійній ситуації в електромережах телефонуйте цілодобово без вихідних: у Call-центр (0372)58-49-80, муніципальний контакт-центр у Чернівцях – 15-80 або черговому диспетчеру РЕМу за місцем проживання.

Пам’ятайте! Виважене використання електроприладів у побуті допоможе убезпечити ваш дім від перевантаження у мережах й аварійних відключень.