Армія від буковинців отримала понад 197,0 мільйонів військового податку

Податкова служба Буковини інформує, що за 11 місяців 2019 року буковинці з легальних доходів перерахували до державного бюджету 197,0 млн. грн. військового збору. Така сума перевищує надходження за аналогічний період 2018 року на 33,2 млн. грн.(+20,3 %).

Лише у листопаді сплачено майже 19,7 млн. грн. – виконання індикативного показника склало 115,9 відсотка.

Така динаміка сплати податку для потреб Збройних сил України є вагомим поступом, оскільки саме зростання заробітної плати буковинців, розширення кола суб’єктів господарювання, які мають найманих працівників та виплачують заробітну плату офіційно сприяє цьому, – пояснюють у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області .

Загалом, активні заходи з легалізації праці та якісне адмініструванням податкових платежів забезпечили наступні надходження військового збору до державного бюджету: зі своїх доходів платники м. Чернівці сплатили  – 116,0  млн. грн. Надходження військового збору у розрізі районів наступні: Вижницький район – 7,6 млн. грн.; Герцаївський – 3,5 млн. грн.; Глибоцький  – 8,7 млн. грн.; Заставнівський – 6,7 млн. грн.; Кельменецький – 4,4 млн. грн.; Кіцманський – 9,3 млн. грн.; Новоселицький – 8,3 млн. грн.; Путильський – 3,7 млн.. грн.; Сокирянський – 7,2 млн. грн.; Сторожинецький – 10,6 млн. грн.; Хотинський – 6,8 млн. грн.; м. Новодністровськ – 4,0 млн. грн.

Всього, з початку запровадження військового податку ( з 3 серпня 2014 року) буковинці сплатили на реформування Збройних Сил України 758,9 млн. грн.  У 2014 році – 29,6 млн. грн., у 2015 році ця сума складала 88,3 млн. грн., у 2016 році – 106,2 млн. грн., у 2017 році – 148,6 млн. грн., у 2018 році – 189,2 млн. грн., січень – листопад 2019 -197,0 млн. грн.

Заяву про перехід на спрощену систему оподаткування можна подати не пізніше 16 грудня

У Головному управлінні податкової служби Буковини нагадали, що суб’єкти господарювання, які є платниками інших податків і зборів, можуть прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Грудень – останній місяць кварталу, тож платникам, які бажають змінити систему оподаткування, варто подати заяву не пізніше 16 грудня.

Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву в один із способів за вибором платника (особисто, поштою чи в електронній формі). До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, який визначається з дотриманням вимог, встановлених главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розд. XIV ПКУ.

Звертаємо увагу, що не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої групи платники податків, які на день подання заяви про реєстрацію платником єдиного податку мають податковий борг, крім безнадійного податкового боргу, що виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

Крім того, «єдиноподатник» за умови дотримання вимог, встановлених ПКУ для обраної ним групи, може самостійно перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп. Для цього йому також слід подати заяву не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку кварталу, з якого заплановано такий перехід. При цьому у платника єдиного податку третьої групи, який є платником ПДВ, анулюється реєстрація платника податку на додану вартість, у разі обрання ним першої або другої групи чи ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка включає ПДВ до складу єдиного податку.

Оподаткування за обраною системою розпочнеться з першого числа місяця, наступного за податковим  кварталом, у якому подано відповідну заяву.

Звертаємо увагу, що 22.10.2019 року затверджено нову форму заяви про застосування спрощеної системи оподаткування.

ДПС Буковини: актуальні запитання – відповіді щодо адміністрування єдиного податку – приватними підприємцями

ЧИ МОЖЕ ФОП ПОДАТИ ЧЕРЕЗ «ЕЛЕКТРОННИЙ КАБІНЕТ» ЗАЯВУ ПРО ЗАСТОСУВАННЯ СПРОЩЕНОЇ СИСТЕМИ ОПОДАТКУВАННЯ ТА ЯКА ДАТА БУДЕ ВВАЖАТИСЯ ДАТОЮ ПОДАННЯ ЗАЯВИ?

За допомогою меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету фізична особа – підприємець має можливість направити до органу ДПС разом із супровідним листом заяву про застосування спрощеної системи оподаткування та розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, за встановленою формою у форматі pdf (обмеження 2 МБ).

Датою подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування разом із супровідним листом є дата реєстрації супровідного листа в органі ДПС. Протягом одного робочого дня після надсилання такого листа до органу ДПС автора електронного листа буде повідомлено про вхідний реєстраційний номер та дату реєстрації. Інформацію щодо отримання та реєстрації листа в органі ДПС можна переглянути у вкладці «Вхідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету, відправлені листи – у вкладці «Відправлені документи» меню «Вхідні/вихідні документи».

ЯКІ ВІДОМОСТІ ПРО ФОП ПЛАТНИКА ЄП ВНОСЯТЬСЯ ДО РЕЄСТРУ ПЛАТНИКІВ ЄП?

Відповідно до п. 299.7 ст. 299 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями до реєстру платників єдиного податку вносяться такі відомості про платника єдиного податку:

прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи – підприємця, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і мають відповідну відмітку у паспорті);  податкова адреса суб’єкта господарювання; місце провадження господарської діяльності; обрані фізичною особою – підприємцем першої та другої груп види господарської діяльності; ставка єдиного податку та група платника податку; дата (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування; дата реєстрації; види господарської діяльності; дата анулювання реєстрації.