До школи у Йорданештах додався і новий музей

Ледь переступивши поріг нового історико-етнографічного музею, який цими днями офіційно відкрився у Йорданештській ЗОШ-І-ІІІ ступенів, справді відчуваєш не абияке враження від побаченого. Тут у двох просторих залах виставлено понад 850 експонатів за тематичними спрямуваннями: «Придане з старовинної скрині» та «Крізь історію і час».

Власне, ідея створення музею виникла у Йорданештах значно раніше, але втілення її у реалію розпочалась у вересні минулого року. Тоді взявся за конкретну справу великий її ентузіаст вчитель географії, трудового навчання школи і керівник гуртка, що діє в ній на базі Глибоцького центру туризму та екскурсій Василь Іонець.

– збирали експозицію, – як сказав Василь Георгійович, усім світом: від учнів, педагогів – до техпрацівниць і цілого ряду старожилів села. А розміщували зібрання в експозицію так, аби вона у всіх деталях відображала ідентичність Йорданештів. Зрештою це, чи не найбільше вразило і членів приймальної комісії – музейних фахівців району та області під час офіційного відкриття закладу. Вони і одночасно визнали, що музей всебічно готовий до прийому відвідувачів та проведення екскурсій. Водночас, після затвердження необхідної документації наш музей буде включено до списку всіх музеїв України.

До слова, пояснювальні надписи у закладі зроблені на двох мовах: українській та румунській, передбачено, що незабаром до них додасться й англійська. Також цими мовами за необхідності вестимуть екскурсії для гостей.

Тож, як мовиться, у добру путь!

Василь Гейніш, світлини з сайту школи