Рада підтримала закон про визнання добровольців учасниками бойових дій

Верховна Рада України схвалила в другому читанні законопроєкт №2045-1 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу і соціальних гарантій окремим особам з числа учасників антитерористичної операції”, яким буде запроваджено механізм отримання статусу учасника бойових дій добровольцями.

Як повідомляє “Новинарня“, за документ в середу, 4 грудня, проголосували 329 парламентарів.

Зокрема, вносяться зміни в закон “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

У перелік учасників бойових дій включаються особи, які в складі добровольчих формувань, які були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, на протязі не менше 30 календарних днів, в тому числі за сукупністю днів, брали безпосередню участь в антитерористичній операції , перебуваючи безпосередньо в районах АТО в період її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах і в період здійснення зазначених заходів, у взаємодії зі Збройними силами України, Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією, Національною гвардією, Службою безпеки України та іншими утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами.

Видання “РБК-Україна” акцентує, що до другого читання було внесено норму щодо отримання статусу УБД особами-добровольцями, які брали участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, тобто вже не в АТО, а в операції Об’єднаних сил.

Ця норма викликала спротив у фракції “Європейська солідарність”, де стверджували, що таке формулювання є лазівкою для отримання статусу УБД бойовиками.

“Дали лазєйку, що статус можливий учасника бойових дій отримують бойовики, сепаратисти. Ця поправка була протягнута у тіло закону… У цій поправці йде дуже велика небезпека. Створюється колізія, коли статус учасника бойових дій зможуть отримати не добровольці, а люди, які не мали до цього жодного відношення”, – зазначила нардеп Ірина Геращенко.

Після цього Рада оголосила перерву, у ході якої парламентарі вирішили прибрати цю норму і врегулювати дане питання окремим законопроєктом.

Зазначимо, цей статус пропонується не поширювати на працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися і брали безпосередню участь у забезпеченні проведення АТО, а також осіб, які добровільно забезпечували (або добровільно залучалися до забезпечення) проведення АТО (в тому числі здійснювали волонтерську діяльність) .

Законом пропонується також встановити механізм прийняття рішення про надання статусу учасника бойових дій таких осіб і встановлюються відповідні підстави.

Як інформувала “Новинарня“, 29 жовтня 2019 року Рада проголосувала за законопроєкт про отримання добровольцями статусу УБД за основу.