За несплату ЄСВ застосовуються фінансові санкції

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області наголошують про необхідність термінового погашення заборгованості щодо сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ).

Варто запам’ятати вимоги Закону!

Перша вимога – обов’язки щодо сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) виникають у ФОП, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, членів фермерського господарства та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність з дня їх державної реєстрації/з початку провадження діяльності та припиняються після державної реєстрації закриття (припинення) ФОП/припинення відповідної діяльності. При цьому сплата внеску проводиться за місяць, у якому відбулася така реєстрація/припинення.

Друга вимога – з 1 січня 2017 року всі фізичні особи — підприємці мають сплачувати ЄСВ за себе на рівні мінімального страхового внеску щоквартально за винятком пільгової категорії. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць, який на сьогодні становить 918,06 грн (4 173 грн (розмір мінімальної заробітної плати) х 22 %).

У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такий платник зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Третя вимога – У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

Відповідальність за несвоєчасну сплату єдиного внеску — штрафні санкції, пеня:

— на суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 % суми недоплати за кожний день прострочення платежу;

— за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 20 % своєчасно не сплачених сум;

— за донарахування ДФС або платником своєчасно не нарахованого внеску накладається штраф у розмірі 10 % зазначеної суми за кожний повний або неповний звітний період, за який донараховано таку суму, але не більш як 50 % суми донарахованого ЄСВ;

— за неналежне ведення бухгалтерської документації, на підставі якої нараховується ЄСВ, накладається штраф у розмірі від 8 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 136 грн до 255 грн);

— за несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується внесок (авансових платежів), накладається штраф у розмірі 10 % таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум.

«Онлайн РРО – лікбез» відбудеться у податковій

У Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області повідомляють, що Законами України від 20.09.2019 № 128-IX Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та від 20.09.2019 № 129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» передбачені нововведення щодо застосування РРО.

«Онлайн РРО – лікбез» для тих кого інтересують питання:

нововведення щодо застосування РРО платниками єдиного податку; терміни набрання чинності даних змін; особливості та переваги  запровадження програмних РРО; програма електронного додатку для реєстрації чеків у смарфоні; коли запрацює кешбек; як перевірити номер чеку.

Обговорення та запитання в коментарях до цієї публікації у мережі Фейсбук, або телефонуйте 28 листопада 2019 р. з 11 години до 13 години під час «гарячої лінії» за телефоном 0372(54-55-76).