День перемоги чи День пам’яті і примирення?

День Перемоги — державне свято Радянського Союзу, а пізніше й країн, що входили до складу СРСР, що відзначається щорічно 9 травня «на згадку про переможне завершення Великої Вітчизняної війни радянського народу проти німецько-фашистських загарбників». Встановлене указом президії Верховної Ради СРСР від 8 травня 1945 року як день «всенародного торжества».

Дата пов’язана з прийняттям капітуляції Німеччини у війні в радянській зоні окупації в передмісті Берліна Карлсхорсті за московським часом.

1948 року, враховуючи жахливі наслідки війни, зокрема наявність на той момент величезної кількості інвалідів, свято було скасоване . Відновлене 1965 року зі статусом державного свята й неробочого дня. Від того часу супроводжувалося урочистостями: військовими парадами Радянської армії та демонстрацією на Червоній площі в Москві. Також відзначалося у деяких країнах Варшавського договору.

Від 1991 року, після ліквідації СРСР, відзначається на державному рівні в низці пострадянських країн — Росії, Білорусі, Казахстані тощо.

В Україні відзначається як День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Згідно Закону України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років»: «З метою вшанування пам’яті всіх жертв Другої світової війни 1939-1945 років в Україні встановлюється День пам’яті та примирення».

У Глибоці ці урочистості були розділені на два дні, а саме 8-го травня відбулася урочиста хода до пам’ятника загиблим у Другій світовій війні, а 9-го травня проведені урочистості по відзначенню цієї скорботної дати, де з словами патріотизму і шани щодо всіх воїнів, які віддали своє здоров’я і життя за нашу незалежність, виступили та провели панахиду причесні отці і очильники Глибоцького району.