21 жовтня, останній день сплати ЄСВ – сплачуйте єдиний соціальний внесок на нові рахунки

В Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що 21 жовтня 2019 року – останній день сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування фізичними особами – підприємцями, особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та членами фермерських господарств за ІІІ квартал 2019 року.

Крім того, у відомстві нагадують про заміну діючих рахунків для зарахування надходжень до державного та місцевих бюджетів відповідно до вимог стандарту IBAN (29 літерно-цифрових символів) із збереженням довжини номера рахунку аналітичного обліку – не більше 14 цифрових символів.

Таким чином, починаючи з 1 жовтня 2019 року, змінилися реквізити бюджетних рахунків для сплати Єдиного соціального внеску та інших податків і зборів, відкритих відповідно до вимог стандарту IBAN. Із переліком оновлених рахунків можна ознайомитися на офіційному порталі Територіальні органів ДПС у Чернівецькій області у розділі Бюджетні рахунки.  

Про порядок заповнення платіжних документів за новими реквізитами, для сплати ЄСВ, можна дізнатись з брошури «Заповнення платіжки на сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ)», яку підготували фахівці відомства. З електронною версією брошури можна ознайомитись на офіційному веб-порталі «Територіальні органи ДПС у Чернівецькій області» у рубриці «Брошури та листівки» за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/394767.html

Податкова служба Буковини: маєте нежитлові приміщення – сплатіть податок на нерухомість

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області вкотре нагадують буковинцям,  які є власниками нежитлових приміщень, про сплату податку на нерухоме майно. Оскільки, відповідно до п.п. 266.1.1 п. 266.1 ст. 266 Податкового кодексу України платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні, в тому числі нерезиденти, які є власниками не тільки житлової але й  нежитлової нерухомості.

Також податківці роз’яснюють, що відповідно до п.п. 14.1.129 прим. 1 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі- ПКУ) об’єкти нежитлової нерухомості – будівлі, приміщення, що не віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду.

У нежитловій нерухомості виділяють: будівлі готельні – готелі, мотелі, кемпінги, пансіонати, ресторани та бари, туристичні бази, гірські притулки, табори для відпочинку, будинки відпочинку;  будівлі офісні – будівлі фінансового обслуговування, адміністративно-побутові будівлі, будівлі для конторських та адміністративних цілей;  будівлі торговельні – торгові центри, універмаги, магазини, криті ринки, павільйони та зали для ярмарків, станції технічного обслуговування автомобілів, їдальні, кафе, закусочні, бази та склади підприємств торгівлі й громадського харчування, будівлі підприємств побутового обслуговування; гаражі – гаражі (наземні й підземні) та криті автомобільні стоянки; будівлі промислові та склади;

Якщо з невідомих причин буковинці – власники нежитлових приміщень не отримали повідомлення – рішення про сплату податку на нерухомість чи дані вказані у ньому неточні то згідно з п.п. 266.7.3 п. 266.7 ст. 266 ПКУ мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо: об’єктів нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку; розміру загальної площі об’єктів нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку; права на користування пільгою із сплати податку; розміру ставки податку; нарахованої суми податку.

З адресами ЦОПів можна ознайомитись на офіційному порталі за посиланням: http://cv.sfs.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda/.

Необхідно поспішати, 29 серпня – був останній день сплати податку на нерухомість.

За спеціальне використання води платники Буковини сплатили

понад 12 млн. грн.

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, за три квартали 2019 року платники рентної плати за спеціальне використання води в Чернівецькій області перерахували до бюджетів усіх рівнів понад 12 млн. грн. Із цієї суми до державного та до місцевих бюджетів сплачено порівну – по 6 млн. гривень – зазначають у податковому відомстві.

Та нагадують, що відповідно до п. 255.1 ст. 255 ПКУ, платниками рентної плати за спеціальне використання води є: первинні водокористувачі – суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують та/ або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів;

суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які  використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Довідково: граничний термін подання податкової звітності та сплати податкових зобов’язань з рентної плати за спеціальне використання води за ІІІ квартал 2019 року – 9 листопада та 19 листопад 2019 року відповідно.

У податковій службі Буковини повідомляють, починаючи з 1 жовтня 2019 року змінились реквізити бюджетних рахунків для сплати податків і зборів, відкритих відповідно до вимог стандарту IBAN.

Із переліком оновлених рахунків можна ознайомитися на офіційному порталі Територіальні органів ДПС у Чернівецькій області у розділі Бюджетні рахунки.  

 

Податок на доходи фізичних осіб: оподаткування успадкованого майна

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід у вигляді вартості успадкованого майна у межах, що оподатковується ПДФО.

Оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину коштів, майна, майнових чи немайнових прав, залежить від ступеня споріднення спадкоємця із спадкодавцем та їх резидентського статусу.

Так, об’єкти спадщини, що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, оподатковуються за нульовою ставкою.

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

Вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступеня споріднення, оподатковується ПДФО за ставкою 5 % та військовим збором за ставкою 1,5 %.

Для оподаткування будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента та для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента, застосовується ставка податку 18 % бази оподаткування. Така вартість успадкованого майна є об’єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5 %.

Спадкоємці-нерезиденти зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини.

Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку (збору) до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації про майновий стан і доходи, крім:

спадкоємців – нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини або в сільських населених пунктах – до оформлення уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини,

спадкоємців, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою ПДФО,

також інших спадкоємців – резидентів, які сплатили податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини або в сільських населених пунктах – до оформлення уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Отже, якщо будь-який об’єкт спадщини успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого і другого ступеня споріднення, та спадкоємцями-нерезидентами, то необхідно подати податкову декларацію про майновий стан і доходи, в якій зазначити суму отриманого доходу; ПДФО за ставкою 5% (18%), та військовий збір за ставкою 1,5%.

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається за формою, затвердженою наказом МФУ від 02.10.2015 р. № 859 (у редакції від 25.04.2019 р. № 177) до 1 травня року, що настає за звітним.

Зазначена норма передбачена пп. 14.1.263 ст. 14, пп. 164.2.10 ст. 164, пп. 174.2.1 «а», пп. 174.2.2, пп. 174.2.3 ст. 174 ПКУ.