125 свідоцтв платника єдиного податку анулювали впродовж вересня «спрощенцям-боржникам»

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області звертають увагу фізичних осіб – підприємців, що однією із підстав для анулювання реєстрації платника єдиного податку за рішенням контролюючого органу є несплата впродовж  двох послідовних кварталів податкового боргу, що виник у платника єдиного податку.

Таким чином, платник єдиного податку, в якого виник податковий борг у поточному кварталі, впродовж наступних двох кварталів має можливість сплатити цей податковий борг. Слід пам’ятати, у разі його несплати такому платнику податків анулюється реєстрація в останній день другого із двох послідовних кварталів.

Також, у разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку вимог, встановлених главою І  Розділу ХІV ПКУ, анулювання реєстрації платника єдиного податку проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акту перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення.

У свою чергу, платники єдиного податку, які мають податковий борг на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів, зобов’язані самостійно перейти на сплату інших податків і зборів.

За словами заступника начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області  служби Наталії Чернівчан на початок вересня 2019 року в області встановлено 446 «спрощенців – боржників», які заборгували перед місцевими бюджетами понад  1,3 млн. грн. єдиного податку. З них, впродовж вересня 125 ФО – підприємцям анулювали свідоцтва платника єдиного податку, 96 – самостійно погасили борг. З іншими боржниками проводиться відповідна робота і у разі непогашення боргу їм також буде анульовано свідоцтво платника єдиного податку  та переведено їх на загальну систему оподаткування з відповідною сплатою податків.

В свою чергу, Наталія Чернівчан рекомендує платникам єдиного податку час від часу звірятись щодо стану розрахунків із бюджетом, щоб зненацька не отримати рішення про виключення з реєстру платників єдиного податку. До речі це можна робити он-лайн оскільки функція переглянути стан розрахунків з бюджетом присутня в електронному сервісі “Електронний кабінет платника” https://cabinet.tax.gov.ua/

 Податкова служба Буковини: оподаткування доходів від оренди майна

 Чи необхідно фізичній особі, яка здає в оренду особисте майно, реєструватись ФОП?

Відповідно до ст. 319 та ст. 320 Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд, у тому числі для здійснення підприємницької діяльності.

Таким чином, здавання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватися фізичними особами як у межах підприємницької діяльності, так і шляхом виконання норм п. 170.1 ст. 170 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ без реєстрації орендодавця як фізичною особою – підприємцем.

Який порядок сплати ПДФО з доходів, одержаних фізичною особою від надання нерухомості в оренду фізичній особі, яка не є СГ?

Згідно з п.164.2 ст.164 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755 – VІ (далі – ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема, дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку, встановленому пунктом 170.1 статті 170 цього Кодексу.

Відповідно до п.п.170.1.5 п.170.1 ст.170 ПКУ якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку – орендодавець.

При цьому:

а) такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені цим Кодексом для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу, сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації;
б) у разі вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об’єктів нерухомості нотаріус зобов’язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу и за податковою адресою платника податку – орендодавця за формою та у спосіб, встановлені Кабінетом Міністрів України. За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та/або строків подання податкової звітності.