За використання буковинської землі платники сплатили до бюджету на 44,6 млн. грн. земельного податку більше, ніж торік

Про це повідомляють у податковій службі Буковини. В цілому, з початку 2019 року землевласники та землекористувачі сплатили в місцевий бюджет понад 269,8 млн. грн. земельного податку та орендної плати. Це на 44,6 млн грн. більше, ніж за відповідний період минулого року – наголошують у відомстві.

Зокрема, суб’єкти господарювання-юридичні особи сплатили понад 186,2 млн грн земельного податку, що на 36,4 млн. грн. більше, ніж за 9 місяців минулого року. Фізичні особи поповнили бюджети громад на 83,6 млн. грн., що на 8,2 млн. грн. більше, ніж торік.

Відтак, територіальні скарбниці отримали у своє розпорядження: Вижницький район –  11,6 млн. грн., Герцаївський район – 2,9 млн. грн., Глибоцький район –  11,0 млн. грн., Заставнівський район – 11,2 млн. грн., Кельменецький район – 14,9 млн. грн., Кіцманський район – 14,7 млн. грн., Новоселицький район – 20,4 млн. грн., Путильський район – 4,8 млн. грн., Сокирянський район – 10,6 млн. грн., Сторожинецький район – 18,8 млн. грн., Хотинський район – 11,5 млн. грн., м. Чернівці – 132,7 млн. грн., м. Новодністровськ – 4,4 млн. грн.

У податковій службі підкреслюють, що плата за землю – обов‘язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності. Кошти від плати за землю, що надходять на спеціальні бюджетні рахунки місцевих бюджетів, використовуються виключно для цілей, пов‘язаних із земельними питаннями, зокрема фінансування заходів щодо раціонального використання та охорони земель; ведення державного земельного кадастру, землеустрою, моніторингу земель;  створення земельного інноваційного фонду; економічного стимулювання власників землі і землекористувачів за поліпшення якості земель, підвищення родючості ґрунтів і продуктивності земель лісового фонду та ін.

 

За три квартали Чернівецькою митницею перераховано до бюджету 3 мільярди 432 мільйони гривень

Чернівецькою митницею ДФС впродовж дев’яти місяців 2019 року фактично перераховано до Державного бюджету України понад 3 млрд. 431,7 млн. грн., що перевищує показники аналогічного періоду 2018 року на понад 1 млрд.241,9 млн. грн. У розрізі митних платежів надходження склали: мито – 493,3 млн. грн., ПДВ – 2433,8 млн. грн., акциз – 399,1 млн. грн., єдиний збір, плата за митне оформлення, інші надходження – 105,5 млн. грн.

Загальний товарообіг вантажів через митні пости Буковини за цей період становить 622,7 млн. дол. США, (за січень – вересень 2018 року – 518,4 млн. дол. США). Серед них, імпорт – 468,6 млн. дол. США; експорт – 154,1 млн. дол. США.

Зовнішньоторговельні операції впродовж звітного періоду здійснювали 968 осіб.

У січні-вересні 2019 року запроваджено 1681 справу про порушення митних правил.

Також, митники краю від початку року направили до правоохоронних органів Чернівецької області 24 повідомлення про протиправні діяння, що містять ознаки злочину.

Серед бюджетоформуючих товарів впродовж дев’яти місяців були: електричні машини та обладнання; відео- та аудіоапаратура; засоби наземного транспорту; одяг трикотажний; овочі і бульбоплоди; одяг текстильний; їстівні плоди і горіхи; каучук, гума та вироби з них, реактори, котли, машини, обладнання; пластмаси; полімерні матеріали та вироби з них.

 

У разі відмови в третьому кварталі від «спрощенки» необхідно подати декларацію не пізніше 11 листопада 2019 року

Який строк подання податкової декларації платника ЄП – ФОП платником ЄП першої або другої групи, який відмовляється від спрощеної системи оподаткування протягом року?

Відповідно до п. 294.1 ст. 294 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку першої та другої груп є календарний рік.

Для відмови від спрощеної системи оподаткування суб’єкт господарювання не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) подає до контролюючого органу заяву (п.п. 298.2.1 п. 298.2 ст. 298 ПКУ).

Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів (п.п. 298.2.2 п. 298.2 ст. 298 ПКУ).

Підпунктом 296.5.1 п. 296.5 ст. 296 ПКУ визначено, що платники єдиного податку першої та другої груп подають до контролюючого органу податкову декларацію у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, у разі перевищення протягом року обсягу доходу, визначеного у п.291.4 ст.291 ПКУ, або самостійного прийняття рішення про перехід на сплату податку за ставками, встановленими для платників єдиного податку другої або третьої (фізичні особи – підприємці) груп, або відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ.

При цьому у податковій декларації окремо відображаються обсяг доходу, оподаткований за ставками, визначеними для платників єдиного податку першої та другої груп, обсяг доходу, оподаткований за ставкою 15 відсотків, обсяг доходу, оподаткований за новою ставкою єдиного податку, обраною згідно з умовами, визначеними главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розд. ХІV ПКУ, авансові внески, встановлені п. 295.1 ст. 295 ПКУ.

Подання податкової декларації у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, звільняє таких платників від обов’язку подання податкової декларації у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду.

Згідно з п.п. 49.18.2 п. 49.18 ст. 49 ПКУ податкові декларації, крім випадків, передбачених ПКУ, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя).

Отже, фізична особа – підприємець – платник єдиного податку першої або другої групи, який відмовляється від спрощеної системи оподаткування протягом року, зобов’язаний подати до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця за податковий (звітний) квартал, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, з наростаючим підсумком з початку року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.