КУЛЬТУРА ГЛИБОЧЧИНИ ВІДЗНАЧИЛА МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ТУРИЗМУ

27 вереня 2019 року відбулася друга поїздка проекту, започаткованого у ювілейний рік з Дня народження славетної краянки, що об`єднала с.Димка Чернівецької області та містечко Гура-Гуморулуй в Румунії. Окрім відвідин м.Гура-Гуморулуй, де народилася письменниця, учасники екскурсійної групи мали нагоду взяти участь у презентації нововиданого, ще свіженького 7 тому творів Ольги Кобилянської. Книгу було презентовано у Сучавській філії Союзу Українців Румунії групою науковців ЧНУ ім. Ю.Федьковича на чолі з професором, заступником голови обласного осередку Всеукраїнського товариства “Просвіта”, лауреатом міжнародної премії ім. О.Кобилянської ВОЛОДИМИРОМ АНТОФІЙЧУКОМ.
Товариство екскурсантів як і минулоріч підібралося надзвичайно цікаве та багатогранне. Окрім науковців ними стали голова районного осередку “Просвіти”, керівник літературно-мистецької студії “Витоки”, ініціатор запровадження та лауреат районної премії ім. О. Кобилянської, письменниця ОЛЕКСАНДРА ПРИХОДЬКО-ВОЗНЯК, голова профспілки бібліотечних працівників ОЛЬГА ХОБЗЕЙ, працівники культури району – ЛАРИСА АЛЕРГУШ, учасники аматорського колективу “ГІРСЬКА ОРЛИЦЯ” Будинку творчості та дозвілля с. Димка на чолі з художнім керівником МИКОЛОЮ СТРЕЛЬЧУКОМ. Приємно, що приєдналися колеги зі Сторожинеччини на чолі з головою мистецького об`єдання “РОДИНА” НАТАЛІЄЮ БЕВЦИК. Та, головне, чим пишаюся, що у екскурсії виявила бажання взяти участь молодь – лауреати районної премії ім. О.Кобилянської, учасники НАРОДНОГО АМАТОРСЬКОГО ТЕАТРУ ГЛИБОЦЬКОГО РАЙОННОГО БУДИНКУ ТВОРЧОСТІ ТА ДОЗВІЛЛЯ на чолі з АЛЛОЮ СТОРОЖУК, КИРИЛОМ ТА АННОЮ ЛУПУЛ. Цьогорічна делегація рясніла молодими силами ще й тому, що до запрошених учасників долучилися їхні діти та внуки.
Колоритний старт у музеї-садибі с.Димка екскурсантам подарував аматрський колектив “Гірська орлиця”, молодший науковий співробітник музею-садиби ЯНУШ ДАН, сільський голова ПЕТРО МИКИТЮК. А доповнили відчуття єдності з українством Румунії колеги, що зустріли нас біля пам`ятника У Гура-Гуморі, журналіст Ярема Онищук, представник “Просвіти” м. Сучава у розкішній вишиванці Борислав Петращук, а в офісі Сучавської філії СУР – письменник Євсебій Фраценюк. Під час презентації 7 тому творів Кобилянської разом з колегами Олександрою Возняк та Аллою Сторожук мала за честь прочитати поетичну мініатюру “Зустріч, що не відбулася” про мрію Домки Ботушанської зустрітися з Ольгою Кобилянською, за що отримала неймовірно щирі відгуки від просвітянина пана Борислава та 7-ий том у подарунок від пана Володимира Антофійчука.
І сонце, яке визирнуло з-за хмар саме на час нашого перебування біля пам`ятника у Гура-Гуморі, і пісня про Буковину, яку натхненно виконала у центрі міста ГОРАЩУК ДАНІЕЛА – учасниця “Гірської орлиці”, і перші пасма осіннього золота на лісистих горах, оспіваних Кобилянською у творах, і щирість колег, з якою нас приймали у СУР – все це наповнило нашу поїздку незабутньою атмосферою, подарувало відчуття дотику до славетної історії. Вдячна всім учасникам поїздки за те, що проект, декларований у ювілейний рік, завдяки негаснучому інтересу до творчості великої краянки продовжує жити і розвиватися.