Буковинський бізнес у казну держави заплатив майже 499,8 мільйонів ПДВ

У Головному управління ДПС у Чернівецькій області інформують, що така сума надходжень податку на додану вартість перевищує минулорічні на 83,4 млн. грн., або на 20,0 відсотків – упродовж восьми місяців 2018 року бізнес області сплатив до бюджету 416,4 млн. грн. податку на додану вартість. Такі надходження забезпечили 2353 платники податку на додану вартість, серед яких 2077 юридичних осіб та 276 фізичних осіб – підприємців.

Разом з тим, бізнесу що зареєстрований в регіоні за цей період відшкодовано понад 138,8 млн. грн. Заяви на отримання бюджетного відшкодування подали 109 платників.

На думку податківців механізм зупинення реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування у ЄРПН унеможливлює формування фіктивного кредиту та отримання неправомірного відшкодування ПДВ з бюджету – адже в області цього року 97,6 відсотків заявлених до відшкодування сум ПДВ підтверджуються за результатами камеральних перевірок.

За вісім місяців 2019 року на Буковині легалізувалися понад 17, 9 тисяч найманих осіб

Як інформують в управлінні податків та зборів з фізичних осіб Головного управління ДПС у Чернівецькій області за підсумками «легалізаційних» роз’яснювальних заходів від початку 2019 року до територіальних органів ДФС роботодавці області подали 10776 повідомлень про прийняття на роботу 17929 найманих працівників. Крім того, зареєстровано 4146 новостворених фізичних осіб – підприємців – розповідають у відомстві.

У розрізів територіальних управлінь, легалізовано найманих працівників: Вижницьке управління – 1164 найманих осіб, Кельменецьке управління – 1227 найманих осіб, Кіцманське управління – 3345 найманих осіб, Новоселицьке управління – 1643 найманих осіб, Сокирянське управління – 1598 найманих осіб, Сторожинецьке управління – 2993 найманих осіб, Чернівецьке управління – 5604 найманих осіб.

Тенденція до збільшення кількості офіційно працевлаштованих осіб – очікувана. Оскільки, фахівці податкової служби спільно з представниками Держпраці системно працюють у напрямку активної протидії «тіньовому» сегменту на ринку праці. Та не лише роз’яснюють вимоги законодавства у сфері зайнятості, а й за наявності підстав проводять контрольно-перевірочні заходи – зазначають у податковій службі.

Так, станом на 1 вересня 2019 року до управління Держпраці у Чернівецькій області податковою службою Буковини було передано матеріали по 32 суб’єктах господарювання та 146 неоформлених особах.

Вкотре, у податковій службі нагадують роботодавцям, відповідно до норм трудового законодавства працівника не можна допускати до роботи без укладання трудового договору і повідомлення органу фіскальної служби (за формою, затвердженою постановою КМУ від 17.06.2015 № 413).

Слід знати, фактичний доступ до роботи працівника без оформлення трудового договору  тягне за собою фінансові санкції у вигляді 30 мінімальних зарплат, а саме 125 190 грн. (у 2019 році розмір мінімальної заробітної плати встановлено на рівні 4 173 грн.).

День відкритих дверей для студентів Чернівецького державного комерційного технікуму провели податківці Буковини

Вагомий вплив на формування податкової культури серед молоді має проведення публічних заходів для майбутніх податківців та платників податків. Саме тому «День відкритих дверей», що проводиться фахівцями Головного управління ДПС у Чернівецькій області для студентів, став традиційним щорічним заходом.

Відтак, 26 вересня цього року до податкового відомства завітали студенти Чернівецького державного комерційного технікуму. Розпочалася екскурсія в Центрі обслуговування платників податків.

ГДІ сектору комунікацій Галина Ткачук розповіла про роботу ЦОП та перелік послуг, які надають у центрах. Акцентувала, що в ЦОПі створені комфортні умови для співпраці працівників податкового відомства з представниками бізнесу та громадянами, а в свою чергу відвідувачі мають можливість отримати широкий спектр послуг. Також, присутні дізналися про електронні сервіси податкової служби та акредитований центр сертифікації ключів, де абсолютно безкоштовно можна отримати ключі електронного цифрового підпису.

Молодь мала можливість наглядно побачили клопітку роботу працівників інспекції з платниками податків, а також ознайомитися із зразками податкових документів.

Потім студентів було запрошено до зали селекторних нарад, де ГДІ сектору комунікацій Світлана Скриндіца розповіла історію становлення та розвитку податків, про завдання податкової служби, структуру та основні функції, які виконують  її працівники. Також наголосила на важливості сплати податків та їх значення в соціально-економічному житті держави та ознайомили із електронними сервісами ДПС, які розміщено на офіційному веб-порталі Державної податкової служби України. Крім того, для молоді підготували ознайомчу презентацію слайдів.

Зустріч пройшла у приємній атмосфері, що викликала цікавість та бурхливі обговорення серед студентів, та дала молоді уявлення про те, як саме працює податкова система і як в майбутньому з нею співпрацювати. Під час заходу студентами було задано ряд питань, на які надала вичерпні відповіді завідувач сектору комунікацій Марія Коцим’юк.

На завершення студенти технікуму подякували фахівцям сектору комунікацій за корисну та пізнавальну екскурсію, а податківці побажали студентам бути успішними, досягати омріяної мети, щоб у майбутньому стати гідними громадянами і сумлінними платниками податків.