На Буковині цього року працевлаштувались майже 100 людей з інвалідністю

 

З початку року послуги Чернівецької обласної служби зайнятості отримували 643 безробітні, які мають інвалідність. За сприяння обласної служби зайнятості вдалося працевлаштувати 99 осіб. На нові робочі місця з компенсацією витрат роботодавцю єдиного соціального внеску працевлаштовані шість осіб цієї категорії.
«При працевлаштуванні зазначеної категорії необхідно враховувати їх  індивідуальну програму реабілітації та рекомендації медико-соціальної експертної комісії. Згідно чинного законодавства, особи з інвалідністю мають право на додаткові пільги, зокрема можуть бути працевлаштовані  без випробувального терміну, мають право на неповний робочий день або робочий тиждень, відмовитися працювати в нічний час і надурочно, отримати щорічну відпустку у зручний для неї час, що не залежить від тривалості роботи на посаді», – зазначає директорка Чернівецького обласного центру зайнятості Любов Кожолянко.
До громадських та інших робіт тимчасового характеру залучено 78  людей з особливими потребами. Для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці 50 таких безробітних проходили професійне навчання. Профорієнтаційні послуги отримали 611 безробітних.
Наразі на обліку у службі зайнятості перебуває 336 осіб з інвалідністю. Служба зайнятості пропонує більше 1600 вакансій, з них 118 одиниць в межах нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів.
Довідка. Нагадаємо, що в межах чинного законодавства роботодавці (юрособи та фізособи-підприємці), що використовують найману працю, зобов’язані виділяти і створювати робочі місця для інвалідів у межах нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів. Він визначений у розмірі 4% середньооблікової кількості штатних працівників.