«Не допустимо капітуляції!»: відомі військові, політики, громадські діячі, науковці звернулися до Зеленського

17.09.2019, 13:17

Сьогодні зранку було оприлюднено відкрите звернення до Президента України Володимира Зеленського, який підписали відомі в Україні та поза її межами науковці, громадські діячі, митці, дипломати військові, зокрема – Василенко Володимир, Надзвичайний і Повноважний Посол України, доктор юридичних наук, професор Національного університету “Києво-Могилянська академія”; Басараб Михайло, політолог, кандидат політичних наук, член президії Громадської комісії з розслідування та попередження порушень прав людини в Україні; Тарасюк Борис, Міністр Закордонних Справ (1998-2000, 2005-2006 рр.), Народний депутат України п’яти скликань; Огризко Володимир, Міністр Закордонних Справ (2007-2009 рр.), керівник Центру дослідження Росії; Брюховецький Вячеслав, почесний президент Національного університету «Києво-Могилянська академія», Герой України; Гопко Ганна, Народний депутат України (Верховна Рада VIII скликання), голова парламентського Комітету у закордонних справах; Лубківський Данило, дипломат, заступник Міністра закордонних справ України (2014 р.); Макаров Юрій, журналіст; Ярош Дмитро, учасник російсько-української війни, командувач Української добровольчої армії (УДА).

Громадськість вимагає від Президента не приймати жодної з формул «досягнення миру», які буде просувати Росія під час зустрічі «нормандської четвірки»:

«Ми, громадські діячі, науковці, експерти, волонтери і добровольці, занепокоєні заявою Президента Зеленського від 12 вересня 2019 року про те, що на зустрічі лідерів держав “Нормандської четвірки” буде обговорюватися “формула Штайнмайєра”. Відомо, що ця формула передбачає проведення виборів на окупованих Росією українських територіях і надання їм особливого статусу».

«Згода з цією або з будь-якою схожою формулою означатиме капітуляцію України на умовах Кремля», – йдеться в заяві.

Громадськість в листі пропонує іншу формулу – формулу перемоги – яку в ідеалі має просувати українська влада на всіх рівнях:

«Прагнення України до справедливого миру є несумісним з капітуляцією на умовах агресора і має ґрунтуватися на загальновизнаних нормах міжнародного права. Виходячи з цього, основою національної позиції України у переговорах мають бути такі засади:

1. Росія розпочала і продовжує збройну агресію проти України, окупувала Крим і частини Донеччини та Луганщини. Унаслідок російської агресії загинули або були скалічені десятки тисяч українців, мільйони наших громадян були змушені покинути свої домівки або поневіряються в умовах окупаційного режиму. Україна потерпає не від “внутрішньоукраїнського конфлікту”, а від здійснюваної Росією збройної агресії та її наслідків.

2. Звільнення окремих районів Донеччини та Луганщини невіддільне від деокупації Криму. І в Криму, і на Донбасі агресор – один, природа агресії – одна, порушення міжнародного права та людських прав і свобод – однакові. Всі окуповані Росією території мають бути повернуті Україні разом і одночасно.

3. Кремль повинен звільнити всіх українців, які незаконно утримуються в Росії та на окупованих нею територіях.

4. На окупованих територіях не можуть відбуватися вибори ні до органів місцевого самоврядування, ні до Верховної Ради України.

5. Всі російські окупаційні сили повинні залишити українську територію без будь-яких умов.

6. Україна має відновити повний контроль над усією лінією українсько-російського Державного кордону.

7. Звільнені Росією українські території не можуть мати жодних особливих статусів, які б ставили під сумнів унітарний устрій України.

8. Відповідальність за агресію проти України та окупацію українських територій несе Росія.

9. Україна повинна вимагати повного відшкодування збитків, завданих агресією та окупацією, і покарання винних за вчинення міжнародних кримінальних злочинів.

10. Мирні домовленості не можуть бути досягнуті ціною відмови України від вже зробленого нею і конституційно закріпленого євроатлантичного цивілізаційного вибору та курсу на повноправне членство в НАТО і Європейському Союзі.

Усі ці положення мають стати ключовими елементами позиції України під час переговорів у будь-якому форматі. Закликаємо Президента України дотримуватися саме такої позиції».

На даний момент листа підписали більше ста осіб.

Повний список підписантів за посиланням:

https://docs.google.com/document/d/1psTJr7Oxs5TlPx2DxAi9Ahsvj4aHSxbTVV_zA6nh4y8/edit

Звернення відкрите для приєднання, список постійно доповнюватиметься. Якщо ви підтримуєте це звернення, просимо надсилати інформацію про себе на електронну адресу: center.opad(равлик)gmail.com

#Ні_капітуляції
#Стаття111