З молитвою і за здоровий спосіб життя: на Буковині вперше відбулася паломницька велопроща

Сьогодні вранці, 14 вересня, з благословення митрополита Чернівецького і Буковинського Данила, від Храму Святих Апостолів Петра і Павла ПЦУ в Садгорі стартувала велопроща до Свято-Преображенського монастиря села Васловівці, що побудований на місці садиби митрополита Євгена Гакмана.

Велопроща вирушила під церковний дзвін, символічним є те, що вона відбувалася у 7-му річницю освячення Свято-Преображенського монастиря села Васловівці.

Нагадаємо, 14 вересня 2012 року Патріарх Київський Філарет освятив цей монастир.

Велопроща на Буковині відбулася вперше, на старті на двоколісних виїхало понад 40 учасників, серед них багато дітей. Попереду колони їхали священики на велосипедах. На перехрестях, біля хрестів та капличок паломники зупинялися на молитву – всі разом читали молитву Отче Наш.

Дорогою до велопрощі долучалися люди на велосипедах, відтак кількість учасників паломницької подорожі на фініші склала понад 60.

Від Храму Святих Апостолів Петра і Павла ПЦУ в Садгорі до самого Свято-Преображенського монастиря у Васловівцях учасників велопрощі супроводжував автомобіль патрульної поліції, який координував рух колони. Ускладнень руху транспорту не було.

Дорогою велопроща зупинилася біля пам’ятника митрополиту Євгену Гакману у Васловівцях, де провели спільну молитву.
Відстань від Храму Святих апостолів Петра і Павла ПЦУ паломники на велосипедах подолали за 2 години, ніхто з учасників з дистанції не зійшов. Учасники велопрощі розповіли, що подорож для них не була важкою і навіть не втомила їх.

Настоятель Храму Святих Апостолів Петра і Павла ПЦУ отець Назарій Гагалюк радіє, що перша велопроща відбулася і планує зробити її щорічною.

«Слава Богу за все. Дуже радий – вперше ми сьогодні звершили паломницьку велоподорож до Свято-Преображенського монастиря у Васловівцях. Дуже дякую, що Бог дав погоду, дякую, що зійшлися люди. Ця велопроща була в ім’я Боже і за здоровий спосіб життя. Ми плануємо зробити велопрощу щорічною, надіємося, що наступного року нас буде більше. Будемо старатися залучити більше людей – віруючих, прихильників, особливо молоді, яка буде майбутнім нашої Православної Церкви України», – розповів священик Назарій.

Після успішного прибуття до Свято-Преображенського монастиря у Васловівцях паломники зайшли до Храму на спільний молебень – сьогодні Богослужіння тут звершував митрополит Чернівецький і Буковинський Данило разом зі священиками.

Далі для паломників звершили мирування та організували обід.

Нагадаємо, 18 серпня 2019 року, з благословення митрополита Чернівецького і Буковинського Данила відбувся щорічний традиційний Хресний хід від Храму святих апостолів Петра і Павла ПЦУ в Садгорі до Свято-Преображенського монастиря у с. Васловівці Заставнівського району Чернівецької області.

Довідково:
Будівництво Свято-Преображенського жіночого монастиря у Васловівцях розпочали ще у 1997 році. Він є духовною перлиною Заставнівського району і Буковини загалом. Побудували його в урочищі Гора, де колись була садиба першого Буковинського митрополита Євгена Гакмана. Біля монастирської церкви звели двоповерховий житловий корпус. Перший поверх призначений для приїжджих прочан, другий – для чернечих келій. Унікальність Храму при монастирі полягає у тому, що він складається з двох церков – нижньої (підвальної) і верхньої. На території монастиря є дзвіниця і криниця.

Галина Єреміца