Година-реквієм «Над Чорнобилем лунає дзвін…»

26 квітня виповнюються 31 роковини Чорнобильської катастрофи. Чорнобиль – це велика трагедія нашого народу, це біль за втрати, зламані людські долі.

26 квітня 1986 року. Була весна – квітуча, напоєна запахами землі і нового життя. Ніхто не здогадувався, що ця весна назавжди чорними літерами буде вписана в історію нашого народу і людства, про невелике місто Чорнобиль дізнається весь світ, а його назва увійде назавжди в історію, як одна із найбільших катастроф людства.

До цієї скорботної для всього людства дати 26 квітня, в читальному залі центральної районної бібліотеки відбулась година – реквієм:«Над Чорнобилем лунає дзвін…», куди були запрошені учні 10-Б класу Глибоцької гімназії.

Бібліотекарі Лідія Брудер та Наталія Кульчинська розповіли про найбільшу за всю історію світової ядерної енергетики катастрофу, спричинену вибухом і подальшим руйнуванням 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС та разом з учнями переглянули фрагменти з відео «Вибух на ЧАЕС», «Евакуація мешканців Прип’яті», під час яких почули сигнал тридцяти однорічної давності цивільної оборони про негайну евакуацію населення.

Також, учасники заходу дізналися переглянувши відеоматеріали «Перші ліквідатори на ЧАЕС. «Вони першими ринулись у бій» та «Ліквідаторам на ЧАЕС. Дякуємо за життя!» про пожежних, які першими вийшли на лінію вогню і отримали смертельну дозу радіації. Їх було 28 – пожежних Чорнобиля. Вони першими прийняли найжорсткіший удар, затуливши не тільки станцію, а й Європу. Сьогодні їх називають «шеренгою №1».

Вони були серед перших, і першими пішли із життя. Наслідки аварії могли б бути значно більшими, якби не самопожертва і мужність тих, хто був там у перші тижні після лиха…

В знак шани тих, хто віддав своє життя, захищаючи нас від страшного атомного лиха, вшанували хвилиною мовчання.

Наприкінці заходу бібліотекарі ознайомили всіх з літературою на книжковій виставці «Чорнобиль – навічно в пам’яті народу» та запросили переглянути інсталяцію «Над Чорнобилем лунає дзвін…», що символізувала Чорнобиль до і після катастрофи.