Буковинські бізнесмени сплатили 265,5 млн. грн. єдиного податку

За сім місяців 2019 року суб’єкти господарювання Чернівецької області, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, сплатили до місцевих бюджетів області понад 265,5 млн. грн. єдиного податку, що на 51,7 млн. грн.  перевищує показник відповідного періоду минулого року. Про це розповідають у Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області.

Лідерами зі сплати єдиного податку продовжують залишатися фізичні особи – підприємці. Ними сплачено до місцевих бюджетів майже 214 млн. гривень. У свою чергу, юридичними особами – платниками єдиного податку перераховано до місцевої казни 35,1 млн. грн. Відтак, четверта група «спрощенців» – суб’єкти підприємництва аграрної галузі забезпечили до казни 16,4 млн. грн єдиного податку.

У фіскальному відомстві інформують, у розрізі районів надходження єдиного податку наступні: Вижницький –  10,8 млн. грн.,  Герцаївський – 3,8 млн. грн., Глибоцький – 14,5 млн. грн., Заставнівський – 11,4 млн. грн., Кельменецький – 8,0 млн. грн., Кіцманський – 17,8 млн. грн., Новоселицький – 15,4 млн. грн., Путильський – 3,7 млн грн., Сокирянський – 5,8 млн. грн., Сторожинецький – 15,4 млн. грн., Хотинський – 10,7 млн. грн., м. Чернівці – 140,2 млн. грн.,  м. Новодністровськ – 3,7 млн. грн.

До відома: станом на 1 серпня спрощену систему оподаткування застосовують понад 28,5 млн фізичних осіб-підприємців. Порівняно з відповідним періодом минулого року цей показник зріс на 1845 осіб.

Відтак, від загальної кількості спрощенців найбільше єдинників – 13924 працює на другій групі. Першу групу використовують 7684 осіб, третю – 6956 осіб. Також у Чернівецькій області обліковується 2759 підприємств – юридичних осіб, які працюють на спрощеній системі оподаткування та 661 сільгосптоваровиробник.

Запитання від неприбуткової організації

Чи надсилається неприбутковій установі (організації) у разі включення її до Реєстру неприбуткових установ та організацій рішення про включення (повторне включення) такої установи (організації) до Реєстру?

У разі включення неприбуткової установи (організації) до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі — Реєстр) контролюючий орган вносить до Реєстру відповідний запис про включення (повторне включення) такої установи (організації) до Реєстру. При цьому рішення про включення (повторне включення) до Реєстру такій неприбутковій установі (організації) не надсилається.

З переліком неприбуткових установ (організацій), включених до Реєстру, можна ознайомитись у відкритій та приватній частинах Електронного кабінету, розміщеного на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням: https://cabinet.sfs.gov.ua/registers.

Чернівецька митниця ДФС: нове в оподаткуванні міжнародних поштових та експрес-відправлень

Чернівецька митниця ДФС нагадує, що з 01.07.2019 року діє новий порядок оподаткування митними платежами товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях.

Нововведення регламентується ст. 234 Митного кодексу України та змінами Податкового кодексу, які набули чинності з 1 липня 2019 року відповідно Закону України від 23.11.2018 № 2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів».

Зокрема, при ввезенні товарів для одного одержувача – фізичної особи в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях або в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника у міжнародних експрес-відправленнях:

сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 100 євро (крім підакцизних) – митні платежі не нараховуються;

сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 100 євро, проте не перевищує 150 євро – підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 20%;

сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 150 євро, проте не перевищує 10000 євро – оподатковуються ввізним митом за ставкою 10 відсотків та податком на додану вартість за ставкою, встановленою Податковим кодексом України.

Базою оподаткування для таких товарів є частина їх сумарної фактурної вартості, що перевищує еквівалент 150 євро;

сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 10000 євро – підлягають декларуванню та митному оформленню з поданням митної декларації, передбаченої законодавством України для підприємств, а також дозволів (ліцензій), сертифікатів відповідності чи свідоцтв про визнання відповідності у випадках, установлених законодавством України для суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, та оподатковуються ввізним митом за повними ставками Митного тарифу України і податком на додану вартість за ставкою, встановленою Податковим кодексом України.

Акцентуємо увагу, що зміни не поширюються на юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.