«Село на нашій Україні, неначе писанка…»: Волоківська ОТГ гідно представила Глибоцький район на Обласній соціально-культурній акції

«Христос Воскрес! Воскресне Україна!» – щорічне мистецьке свято народної краси і таланту, організоване учбово-методичним центром культури Буковини спільно із управлінням культури Чернівецької ОДА, відбулося 18 квітня у музеї архітектури та побуту м. Чернівці. Апогеєм цього велелюдного великоднього дійства є соціально-культурна акція «Село на нашій Україні, неначе писанка…». Презентувати своє село у рамках акції – велика честь для кожного району, яка з року в рік випадає лише трьом-чотирьом найколоритнішим населеним пунктам області. Цьогоріч вперше учасником акції став Глибоцький район – Волоківська об’єднана територіальна громада представляла історико-краєзнавчі, духовні, культурно-митсецькі, просвітницькі здобутки сіл Волока, Грушівка, Валя Кузьмин.

Під запальні звуки оркестру «Трандафір», у колоритних народних строях, що як жар виграють всіма барвами на весняному сонці, під захоплені оплески зачарованої публіки культурна делегація Волоківської ОТГ виходить на сцену. Як і годиться у ці великодні дні перші слова звернені не до людей, а до Бога – у виконанні чоловічого народного хору «Кодри Козмінулуй» (с. Грушівка, керівник – Георгій Садовей) та чоловічого церковного хору «Господарілор» (с. Волока, керівник – Іван Боднар) урочисто лунає молитва «Отче наш», яку глядачі із пошаною слухають стоячи.
Словами великодніх вітань до всіх присутніх звернувся голова Глибоцької районної ради Петро Панчук, який закликав «берегти віру у перемогу добра над злом, світла над темрявою, віру у перемогу України, яка завдяки своєму міцному фундаменту культури і патріотизму, з ласки Божої, вистоїть проти всіх ворогів і воєн».
Представляючи Буковині свою громаду голова Волоківської ОТГ Валентин Глопіна, зокрема сказав: « Волока відома в Україні та далеко за її межами завдяки весільному одягу, що у нас виготовляється. Знають її і завдяки народним колективам – оркестру народних інструментів «Трандафір», аматорського ансамблю танцю «Марцішор», та найкоштовнішою перлиною громади є її люди. Досвід старших і досвідчених переймають молодь і діти, для яких плекати культуру свого народу в музиці, пісні, танці, художньому слові, національному одязі з юних літ стає природно, як дихати…». «Ми пишаємося національним і культурним багатством своїх сіл, – продовжив думку староста с. Валя Кузьмин  Джуряк Олександр , – їхня історія і сучасність є прикладом толерантності і творчого діалогу між румунами та українцями».

Після короткого історичного екскурсу про села громади працівники культури та освітяни Волоківської ОТГ запропонували глядачам яскравий концерт. Вишуканий букет мелодій дарували присутнім три оркестри: народний оркестр народних інструментів «Трандафір» (керівник – Іван Боднар), дитячий оркестр Волоківської ЗОШ (керівник – Флорін Онофрейчук ), та духовий оркестр (керівник – Михайло Коган). Автентичною народною піснею потішили директор Будинку культури с. Волока Іван Семенюк, директор будинку культури с. Валя Кузьмин – Сергій Лека, уродженець с. Волока, народний артист Молдови Іон Паулєнку, заслужений вчитель України Микола Мінтенку, юні таланти Сабіна Онофрейчук та Маріус Урсуляк, колектив дитячого садка с. Валя Кузьмин.

Дефіле у барвистих національних костюмах, вартість яких сягає кілька тисяч у.о., продемонстрували присутнім молодь с. Волока та вихованці НВК с. Грушівка. Учні Волоківської ЗОШ віршованими рядками розповіли про своє село, привітали присутніх зі святом.
А запальні народні танці у виконанні народного аматорського ансамблю танцю «Мерцішор» (керівник – Іван Коган) не залишили байдужим нікого – до танцювального кола дружби наприкінці концерту приєдналися і глядачі, і організатори.
Пам`ятні подарунки та іменні подяки Валентину Глопіні, Олександру Джуряку та меценату культурних заходів Волоківської ОТГ Віталію Онофрейчуку вручив заступник керівника апарату ОДА Олександр Шкурідін. Начальник управління культури Чернівецької ОДА Віра Китайгородська подякувала учасникам, висловивши своє захоплення культурними здобутками с. Волока, Грушівка та Валя Кузьмин, а також наголосила, що спільно із головою ОТГ управління культури розпочне процедуру клопотання про внесення народного костюму с. Волока до спадщини ЮНЕСКО.
Ані післяобідній час вихідного дня, ані насичений піснями і танцями концерт перед тим не переситив вибагливу буковинську публіку – люди захопленими «браво» вітали золоті розсипи талантів Волоківської об’єднаної територіальної громади.

Олена Рєпіна – начальник відділу культури Глибоцької РДА, фото – Микола Хавка.