Буковинські фіскали виявили порушення у 25 – ти продавців побутових товарів

Фахівцями відділу фактичних перевірок, контролю за готівковими операціями Головного управління  ДФС у Чернівецькій області впродовж січня – червня проведено 26 фактичних перевірок суб’єктів господарювання, що здійснюють торгівлю технічно складними побутовими товарами.

Відтак, продовжують у відомстві, завдяки цим заходам 25 бізнесменів, що реалізують складну побутову техніку, придбали і зареєстрували в установленому порядку реєстратори розрахункових операцій. Крім того, порушникам донараховано фінансових санкцій на суму 35,7 тис. грн.

Довідково: станом на 1 липня 2019 року на території  Чернівецької області нараховується 117 суб’єктів підприємницької діяльності, які здійснюють реалізацію технічно-складних побутових товарів.

У регіональній фіскальній службі відзначають, застосовувати РРО в разі продажу технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, повинні як платники єдиного податку першої групи, які провадять діяльність на ринках, так і платники другої та третьої груп незалежно від обсягу річного доходу. Для всіх категорій цих платників визначальною умовою для застосовування РРО є реалізація відповідного виду товарів, а саме – технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

Ще фіскали звертають увагу бізнесу, що згідно з п. 80.1 ПКУ фактична перевірка здійснюється без попередження платника податків (особи).Перед початком фактичної перевірки, з питань дотримання порядку здійснення розрахункових операцій та ведення касових операцій, посадовими особами контролюючих органів на підставі пп. 20.1.9 ПКУ може бути проведена контрольна розрахункова операція (п. 80.4 ПКУ).

Для забезпечення надання кваліфікованих адмінпослуг

в області діють 13 центрів обслуговування платників

Наголошує заступник начальника Головного фіскального відомства Буковини Іван Матіос та зазначає жителі Чернівецької області активно звертаються до центрів обслуговування платників. Про це свідчить кількість наданих адміністративних послуг з початку 2019 року зокрема, платники податків отримали понад 50,1 тис. сервісних послуг.

Слід відмітити – продовжує посадовець, у першому півріччі цього року лідируючу позицію серед наданих послуг займає – отримання картки платника податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки з Державного реєстру фізичних осіб – понад 27,1 тис. Не менш популярною також є послуга щодо надання витягу з Реєстру платників єдиного податку – більше 4,4 тисяч. За реєстрацією реєстраторів розрахункових операцій, книг обліку розрахункових операцій, розрахункових книжок звернулося 4565 суб’єктів підприємницької діяльності. Крім того, видано 1271 довідок про відсутність заборгованості з платежів до бюджету, що контролюються органами державної фіскальної служби.

Оскільки наразі триває період сплати податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки та земельного податку, рекомендую буковинцям у випадку

розбіжності між даними контролюючих органів та даними платника податків, звернутися до ЦОПів для звірки даних – акцентує Іван Матіос.

Адреси на офіційному порталі «Територіальні органи ДФС у Чернівецькій області» у розділі «Центри обслуговування платників» за посиланням: http://cv.sfs.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda/.

Он-лайн відповіді під час «гарячих ліній» та конференцій отримали 450 буковинців

У Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області інформують, що цього року під час проведення 40  гарячих ліній, 3 інтернет конференцій та Дня відкритого спілкування відповіді на свої запитання отримали 450 буковинців.

Фіскали проаналізували, що найбільш затребувані для представників бізнес – спільноти регіону тематичні «гарячі лінії», які проводяться напередодні терміну подання звітності, сплати того чи іншого податку. У першому півріччі 2019 року територіальними органами фіскальної служби області  проведено 114 таких «гарячих ліній», інтернет конференцій та День відкритого спілкування. За словами платників, котрі телефонують під час проведення заходу, сьогодні не складно знайти відповідь на запитання щодо сплати податків чи роз’яснення податкового законодавства, і все–таки більшість з них надає переваги живому спілкуванню з податківцями – консультантами. Реальне збільшення кількості абонентів свідчить про те, що теми  відбираються правильно, а відповіді надаються кваліфіковані. Тай за словами буковинців, котрі звертаються під час проведення заходу, сьогодні не складно знайти відповідь на запитання щодо сплати податків чи роз’яснення податкового законодавства, і все–таки більшість з них надає переваги живому спілкуванню з фіскалами – консультантами.

Днями, черговий сеанс телефонного зв’язку – «гаряча лінія» відбувся з начальником управління податків і зборів з фізичних осіб Вадимом Комовим щодо застосування єдиного податку – фізичними особами.

Враховуючи те, що в області на спрощеній системі оподаткування здійснює діяльність понад  26 тисяч платників, дана тема телефонного зв’язку була актуальною для буковинців-відповідь отримали 25 абонентів.

З запитаннями – відповідями можна ознайомитись на офіційному порталі «Територіальні органи ДФС у Чернівецькій області» за посиланням: http://cv.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/386079.html.

Консультують чернівецькі митники

Де на веб-сайті ДФС можна ознайомитись з інформацією стосовно адрес та телефонів митних постів ДФС?

З інформацією щодо адрес та телефонів митних постів ДФС можна ознайомитись на офіційному веб-сайті ДФС України (http://sfs.gov.ua), натиснувши на головній сторінці банер «Митні пости».

З яких причин відповідний підрозділ митниці або ДФС має право відмовити особі, яка здійснює операції з товарами, в реєстрації (взятті на облік)?

Частиною сьомою ст. 455 Митного кодексу України від 13 березня 2012 року № 4495-VI зі змінами та доповненнями встановлено, що порядок обліку осіб, які здійснюють операції з товарами, визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.

Наказом Міністерства фінансів України від 15.06.2015 № 552, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 08.07.2015 за № 807/27252, затверджено порядок обліку осіб, які здійснюють операції з товарами (далі – Порядок 552).

Розділом ІІ Порядку 552 встановлено, що взяття на облік осіб, які здійснюють операції з товарами, проводиться одноразово у відповідному підрозділі будь-якої митниці.
Водночас відповідний підрозділ митниці або ДФС має право відмовити в реєстрації особи без включення даних про особу до реєстру осіб, які здійснюють операції з товарами (далі – Реєстр) в таких випадках: особа, яка здійснює операції з товарами, перебуває в процесі припинення, склала розподільчий або ліквідаційний баланс, передавальний акт, які затверджено в установленому законодавством порядку, та отримала довідку про відсутність заборгованості зі сплати податків, зборів за формою № 22-ОПП або припинила підприємницьку діяльність (за даними Єдиного банку даних про платників податків – юридичних осіб та Державного реєстру фізичних осіб – платників податків, у тому числі Реєстру самозайнятих осіб); заяву про взяття на облік подано особою, яка вже перебуває на обліку, або заяву про внесення змін – особою, яка не перебуває на обліку; відомості про уповноважену особу, стосовно якої відкликається право представляти інтереси особи, яка здійснює операції з товарами, не включено до Реєстру.

У разі відмови у реєстрації особи не пізніше наступного робочого дня після отримання заяви про взяття на облік особи, яка здійснює операції з товарами, відповідний підрозділ митниці або ДФС інформує особу про відмову у реєстрації особи з обов’язковим зазначенням причин, визначених п. 6 розд. ІІ Порядку 552.

Водночас, згідно з п. 6 розд. ІІ Порядку 552, відповідний підрозділ митниці або ДФС має право відмовити в реєстрації особи без включення даних про особу до реєстру осіб, які здійснюють операції з товарами (далі – Реєстр) в таких випадках: особа, яка здійснює операції з товарами, перебуває в процесі припинення, склала розподільчий або ліквідаційний баланс, передавальний акт, які затверджено в установленому законодавством порядку, та отримала довідку про відсутність заборгованості зі сплати податків, зборів за формою № 22-ОПП або припинила підприємницьку діяльність (за даними Єдиного банку даних про платників податків – юридичних осіб та Державного реєстру фізичних осіб – платників податків, у тому числі Реєстру самозайнятих осіб); заяву про взяття на облік подано особою, яка вже перебуває на обліку, або заяву про внесення змін – особою, яка не перебуває на обліку; відомості про уповноважену особу, стосовно якої відкликається право представляти інтереси особи, яка здійснює операції з товарами, не включено до Реєстру.

У разі відмови у реєстрації особи не пізніше наступного робочого дня після отримання заяви про взяття на облік особи, яка здійснює операції з товарами, відповідний підрозділ митниці або ДФС інформує особу про відмову у реєстрації особи з обов’язковим зазначенням причин, визначених п. 6 розд. ІІ Порядку 552.

Де на офіційному веб-порталі ДФС можна ознайомитись з даними Реєстру осіб, які здійснюють операції з товарами, та інформацією про осіб, які зняті з обліку в митницях ДФС?

Інформація щодо Реєстру осіб, які здійснюють операції з товарами, та інформація про осіб, які зняті з обліку в митницях ДФС, оприлюднена на офіційному веб-порталі ДФС (http://sfs.gov.ua) в рубриці Інформація з реєстрів/Реєстр осіб, які здійснюють операції з товарами.

Відповідно до ч. 1 ст. 19 Митного кодексу України від 13.03.2012 № 4495– VI зі змінами та доповненнями (далі – МКУ) контролюючі органи інформують заінтересованих осіб про митні правила у встановленому законодавством порядку. Для спрощення доступу заінтересованих осіб до такої інформації застосовуються інформаційні технології (ч. 2 ст. 19 МКУ).

При цьому довідки друкуються українською мовою, офіційними мовами відповідних суміжних країн, а також іншими іноземними мовами, які є мовами міжнародного спілкування (ч. 3 ст. 20 МКУ).

Згідно із ч. 2 ст. 21 МКУ консультації з питань практичного застосування окремих норм законодавства України з питань державної митної справи надаються контролюючими органами за місцем розташування підприємств (за місцем проживання або тимчасового перебування громадянина) або центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної податкової і митної політики в усній, письмовій або за бажанням заінтересованої особи, електронній формі у строк, що не перевищує 30 календарних днів, наступних за днем отримання відповідного звернення. Консультації в письмовій формі надаються у вигляді рішень контролюючих органів.