Прокуратура Глибоцького району Чернівецької області ІНФОРМУЄ!

Відповідальність за несплату аліментів сувора

Відповідно до статті 164 Кримінального кодексу України кримінальна відповідальність наступає за злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів.

Прокурори Сторожинецької місцевої прокуратури здійснюють процесуальне керівництво досудовим розслідування і у кримінальних провадженнях даної категорії.

Так, обвинувачений згідно рішення Сторожинецького районного суду Чернівецької області від 23 травня 2016 року зобов’язаний сплачувати аліменти на користь колишньої дружини на утримання їх спільної неповнолітньої дитини у розмірі 600 гривень щомісячно до досягнення дитиною повноліття, починаючи з 29 лютого 2016 року.

Однак громадянин обвинувачений,  достовірно знаючи про вказане рішення суду, ігноруючи вимоги ч.1 ст.12 Закону України «Про охорону дитинства», а також грубо порушуючи обов’язки батька, передбачені ст.51 Конституції України та всупереч вимогам ст. 180-183 Сімейного кодексу України, маючи умисел на злісне ухилення від сплати аліментів на утримання дитини, будучи працездатною особою, в добровільному порядку аліменти не сплачував, будь-якої іншої допомоги дитині не надавав, заробляючи на життя випадковими заробітками, отримуючи дохід у вигляді грошового прибутку за виконання робіт, а саме в період 2016-2018 років надаючи послуги музиканта за наймом на весіллях, які він здійснював у с. Черепківці Глибоцького району Чернівецької області, починаючи з 01 березня 2016 року не систематично сплачував аліменти, а з 01 вересня 2016 року по теперішній час взагалі не сплачував аліменти, у зв’язку з чим утворилася заборгованість в розмірі 15600 грн.

Таким чином, громадянин вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.164 КК України, ухилення від сплати аліментів на утримання дітей, тобто злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів та утримання дітей (аліментів).

В судовому засіданні обвинувачений вину у вчиненому визнав повністю і в своїх показаннях підтвердив обставини вчинення ним злочину, крім того показав, що у вчиненому щиро кається і просив суд суворо не карати.

Аналізуючи всі обставини справи і докази зібрані по справі в їх сукупності, суд дійшов висновку, що у вчиненому обвинуваченим є склад злочину, передбачений ч.1 ст.164 КК України – ухилення від сплати аліментів на утримання дітей, тобто злісному ухиленні від сплати встановлених рішенням суду коштів та утримання дітей (аліментів) та  призначив йому міру покарання у виді 120 (сто двадцять) годин громадських робіт.

Однак, треба звернути увагу, що ні притягнення до кримінальної відповідальності, ні відбуття покарання не звільняє від обов»язку сплати аліментів.

Ігор Димчук Прокурор Сторожинецької місцевої прокуратури

Факти незаконного зберігання наркотичних засобів непоодинокі

Стаття 309 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за незаконне придбання та зберігання наркотичних засобів без мети збуту

Факти реєстрації кримінальних проваджень даної категорії непоодинокі у зв»язку з тим, що продовжують мати місце випадки вчинення таких злочинів на території нашого району.

Так, 20 листопада 2018 року біля 17 годин, обвинувачений, перебуваючи неподалік гуртожитку, діючи умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, незаконно придбав – знайшов три паперові згортки з речовиною зеленого кольору у висушеному та подробленому стані. Після чого, він підібрав вказані згортки з вказаною речовиною та поклав до власного рюкзаку, де незаконно зберігав, переносив при собі для власного вживання без мети збуту.

26 листопада 2018 року біля 00 години 30 хвилин працівники Глибоцького відділення поліції в ході відпрацювання по на одній із вулиць побачили, що обвинувачений веде себе підозріло, зупинили його та відповідно по вимог ст.34 Закону України «Про національну поліцію» при проведенні поверхневої перевірки виявили у даного громадянина  три паперові згортки, наповнені подрібненою речовиною рослинного походження зеленого кольору, яка, згідно висновку експерта № 870-Х від 30.11.2018 р., є особливо небезпечним наркотичним засобом, обіг якого заборонено – канабісом, маса якого в перерахунку на суху речовину становить 6,710 грама, яку обвинувачений незаконно зберігав у власному рюкзаку для власних потреб без мети збуту. Згідно ст. 2, 7 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» від 22.12.2006 року та Списку № 1, Таблиці № 1 Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України № 770 від 06.05.2000 року канабіс відноситься до особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких заборонено, маса якого в перерахунку на суху речовину становить 6,710 грама.

В судовому засіданні обвинувачений вину у вчиненому визнав повністю і в своїх показаннях підтвердив обставини вчинення ним злочину, крім того показав, що у вчиненому щиро кається і просив суд суворо не карати.

Аналізуючи всі обставини справи і докази зібрані по справі в їх сукупності, суд дійшов висновку, що у вчиненому обвинуваченим є склад злочину,  передбачений ч.1 ст. 309 КК України –  тобто незаконне придбання та зберігання наркотичних засобів без мети збуту та призначив покарання у виді 1 (одного) року і 6 (шести) місяців позбавлення волі.

На підставі ст. 75 КК України звільнено від відбування призначеного покарання, з випробуванням, якщо він протягом однорічного іспитового строку не вчинить нового злочину, та на підставі ст. 76 КК України зобов’язати його: періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації; працевлаштуватися або за направленням уповноваженого органу з питань пробації звернутися до органів державної служби зайнятості для реєстрації як безробітного та працевлаштуватися, якщо йому буде запропоновано відповідну посаду (роботу).

Стягнути з на користь держави судові витрати в розмірі 715 (сімсот п’ятнадцять) гривень, 00 копійок.

Речові докази: наркотичну речовину рослинного походження зеленого кольору – канабіс масою 6,710 г – знищити.

У зв»язку з цим, необхідно звернути увагу, що відповідальність за незаконне зберігання наркотичних засобів сувора.

Сергій Балицький Прокурор Сторожинецької місцевої прокуратури

За опір працівникові полії – до кримінальної відповідальності

Прокурори Сторожинецької місцевої прокуратури здійснюють процесуальне керівництво і у кримінальних провадженнях про злочини проти авторитету державної влади.

Зокрема, авторитет працівників правоохоронних органів охороняється законом.

Так, обвинувачений 27 травня 2018 року, близько 00 год. 20 хв. перебуваючи по вул. Головній в с. Опришени Глибоцького району Чернівецької області, усвідомлюючи, що перед ним знаходяться працівники поліції Глибоцького відділення поліції Сторожинецького ВП ГУНП в Чернівецькій області, які були одягнуті у формений одяг з відповідними знаками розпізнавання та виконували покладені на них обов`язки ЗУ «Про національну поліцію», в ході з`ясування обставин адміністративного правопорушення, вчиненого водієм мікроавтобуса марки «Mercedes-Benz Sprinter», поводив себе агресивно та не виконував законні вимоги працівників поліції протягом тривалого часу, шарпав працівника поліції за формений одяг, штовхав його та виражався нецензурною лайкою, у зв`язку з чим поліцейськими застосовано до обвинуваченого спецзасіб «кайданки», під час застосування яких останні пручався.

В судовому засіданні обвинувачений вину у вчиненому визнав повністю, в своїх показаннях підтвердив обставини вчинення інкримінованого йому злочину, крім того показав, що у вчиненому щиро кається і просив суд суворо не карати.

Аналізуючи всі обставини справи, докази зібрані по справі в їх сукупності, суд дійшов висновку, що у вчиненому обвинуваченим є склад злочину передбачений ч. 2 ст. 342 КК України, тобто опір працівникові правоохоронного органу під час виконання ним службових обов`язків щодо охорони громадського порядку та призначив покарання  у виді 1 (одного) року обмеження волі.

На підставі ст. ст. 75 КК України обвинуваченого звільнено від відбування призначеного покарання з випробуванням, якщо він протягом річного іспитового строку не вчинить нового злочину та на підставі ст. 76 КК України зобов`язано його періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Тому, необхідно усвідомлювати, що співробітники поліції при виконанні своїх службових обов»язків та є представниками влади.

Сергій Балицький Прокурор Сторожинецької місцевої прокуратури

Заволодіння чужим майном недопустиме

Кримінальна відповідальність за незаконне заволодіння транспортним засобом сувора, однак на території нашого району трапляється випадки вчинення таких злочинів.

Так, обвинувачений 08 січня 2019 року біля 03 год. 00 хв., перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, зайшов на подвір’я господарства та через незачинені на ключ бокові двері, незаконно проник до приміщення гаража, де діючи умисно, протиправно, всупереч волі та без дозволу потерпілого, власника транспортного засобу марки «Ford Transit Connect», за допомогою наявного в автомобілі ключа, вставив в замок запалення ключ, запустив двигун автомобіля та увімкнувши передачу руху, поїхав в напрямку с. Петричанка Глибоцького району Чернівецької області. Біля ресторану «Адажео» в с. Кам’янка Глибоцького району Чернівецької області, останній не впоравшись із керуванням, допустив зіткнення з електроопорою, внаслідок чого пошкодив транспортний засіб марки «Ford Transit Connect».

В судовому засіданні обвинувачений вину у вчиненому визнав повністю, в своїх показаннях підтвердив обставини вчинення інкримінованого йому злочину, крім того показав, що у вчиненому щиро кається і просив суд суворо не карати.

Потерпілий в судовому засіданні підтвердив обставини вчинення злочину обвинуваченим та вказував, що претензій матеріального чи морального характеру до обвинуваченого не має, просив суд суворо його не карати.

Аналізуючи всі обставини справи, докази зібрані по справі в їх сукупності, суд дійшов висновку, що у вчиненому обвинуваченим є склад  злочину  передбачений ч.2 ст. 289  КК України – оскільки  в судовому засіданні  встановлено, що він незаконно заволодів транспортним засобом, за кваліфікуючою ознакою: вчинене з проникненням у приміщення, та призначив покарання  у виді 5-ти (п’яти) років  позбавлення волі без конфіскації майна.

На підставі ст. 75 КК України обвинуваченого звільнено від відбування призначеного покарання, якщо він протягом іспитового строку тривалістю три роки не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов’язки.

Відповідно до ст. 76 КК України покладено на обвинуваченого обов’язки: повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Сергій Балицький Прокурор Сторожинецької місцевої прокуратури