ВЕРХОВНИЙ СУД ЗАБОРОНИВ ВІДВІДУВАТИ ДИТСАДКИ НЕВАКЦИНОВАНИМ ДІТЯМ – МОЗ

Загальний інтерес суспільства має перевагу над індивідуальним, вирішили судді.

Українців будь-якого віку будуть безоплатно щеплювати проти кору – МОЗ

Вакцинація є обов’язковою і не вакцинованим дітям не можна відвідувати дитячі садки. Це випливає з рішення Верховного суду України у справі, яка розглядалася з 2016 року у судах різних інстанцій.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

Верховний суд України, розглянувши цю справу, вирішив, що держава має забезпечити дотримання оптимального балансу між реалізацією права дитини на дошкільну освіту та інтересами інших дітей.

“Коли індивідуальний інтерес протиставляється загальному інтересу суспільства, загальне благо на безпеку та охорону здоров’я має перевагу”, – вирішили у суді.

Судді зазначили, що батьки можуть обирати форму навчання дитини, але держава встановлює певні правила реалізації такого права, щоби враховувались не лише права дитини на дошкільну освіту, а й забезпечувалась безпека та здоров’я всіх дітей.

Окрім того, Верховний суд не отримав переконливих аргументів про те, чому якості вакцин не можна довіряти. Рішення суду оскарженню не підлягає.

“Рішення Верховного суду є першим на такому рівні і вкрай важливим для розуміння норми закону про недопущення не вакцинованих дітей до навчання у школі чи дитячому садку. Верховний суд є найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції, який зокрема забезпечує однакове застосування норм права судами різних спеціалізацій. МОЗ України сподівається, що суди по всій Україні враховуватимуть це рішення у своїй практиці”, – повідомляє МОЗ.

У відомстві нагадали, що українське законодавство дозволяє відвідувати державні заклади освіти лише тим дітям, які отримали щеплення за Календарем профілактичних щеплень, або якщо у них є медичні протипоказання до вакцинації.

МОЗ зазначає, що вакцинація є питанням національної безпеки, і лише щеплення може захистити від смертельно небезпечних хвороб.

«Так званий колективний імунітет, коли від певної хвороби вакциновані щонайменше 95% населення, створює своєрідний щит: захищає від хвороби людей, які не можуть вакцинуватись з медичних причин, зупиняє розповсюдження вірусів і зупиняє спалахи».

Україна лідирує за кількістю хворих на кір у Європі: на країну припадає понад 70% усіх заражень.

В Україні спостерігається масштабний спалах кору: з літа 2017 року на кір захворіли більше 100 тис. людей, 38 з яких померли.