Яскраві барви і неповторні візерунки, що тисячі писанок уквітчують

Сюди у зал писанкарства Старововчинецького краєзнавчого музею напередодні свята Великодня завжди хочеться навідатись, аби ще і ще раз оглянути унікальну експозицію писанок, що за час свого життя зібрав засновник і багаторічний директор закладу Івану Кас’янович Топало, світла йому пам’ять.

Уже тоді в залі нараховувалось три тисячі писанок народних майстринь Старого Вовчинця, навколишніх сіл Глибоцького та Сторожинецького районів, а також прикордонної Румунії.

Із цією колекцією за всім багатством може зрівнятись хіба тільки Музей писанки у Коломиї Івано-Франківської області.

“Саме так, — підтвердила нинішній директор музейного закладу в Старому Вовчинці на громадських засадах, методист Глибоцького центру туризму і краєзнавства Ольга Вінтоник, — прагнемо і до того, аби колекцію оновлювати, поповнювати, зокрема готуючись до свята Пасхи. Зокрема, за участю сільських майстринь проводимо і майстер-класи для тих, хто хоче долучатись до розписування писанок. Радує, що серед молоді дедалі більше знаходиться таких бажаючих.”

Власне, відрадний і той факт, що музей у Старому Вовчинці загалом постійно привертає увагу відвідувачів. Скажімо, днями тут побувала група з сорока п’яти екскурсантів з Львова, які захопливо відгукнулись про огляд і знайомство з експонатами, в тому числі і залу писанок.

На завершення цих коротких нотаток хотілося б додати, що Ольга Георгіївна докладає максимум зусиль за сприяння сільської ради, громадськості для того, щоб Старововчинецький краєзнавчий музей підійшов до шістдесятиріччя існування (17 листопада 2017) у повній відповідності статусу одного з кращих закладів не тільки Буковини, а й України.

Василь ГЕЙНІШ