ДФС Буковини: з 2 травня вступають у дію нові рахунки для сплати ЄСВ

Фахівці Головного управління ДФС у Чернівецькій області наголошують, з 2 травня 2019 року вступають у дію нові небюджетні рахунки 3719, відкриті на ім’я територіальних органів Державної фіскальної служби України, для сплати коштів єдиного внеску та фінансових санкцій у зв’язку з проведенням реорганізації територіальних органів ДФС. Детальніше за посиланням: http://sfs.gov.ua/dovidniki–reestri–perelik/reestri/214641.html.

Також, у фіскальному відомстві звертають увагу, що до 26.04.2019 діють старі рахунки 3719, відкриті на ім’я територіальних органів Державної фіскальної служби України.

Нагадаємо, що відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України «Про перенесення робочих днів у 2019 році» від 10.01.2019 № 7-р у квітні поточного року вівторок 30 квітня перенесено на суботу 11 травня, тобто останній день сплати нарахованих податкових зобов’язань з податків і зборів припадає на вихідний день 30 квітня 2019 року. Нормами податкового кодексу України не передбачено перенесення термінів слати податків і зборів (п.57.1 ст.57 Кодексу), тому сплату нарахованих поточних податкових зобов’язань необхідно здійснити не пізніше 26 квітня 2019 року.

 

У першому кварталі фіскали оштрафували продавців алкоголю та тютюну на понад мільйон гривень

Про це повідомили в управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Головного управління ДФС у Чернівецькій області.

Загалом від початку року фіскали провели 69 фактичних перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію алкогольних напоїв, тютюнових виробів та інших підакцизних товарів. За їх результатами застосовано фінансових і штрафних санкцій на понад 1,0 мільйон гривень.

Аналіз виявлених порушень підтверджує, що в області торгівля алкоголем і тютюном у знаходиться «групі ризику» – під час перевірок встановлено порушення різного виду. Серед яких,  роздрібна торгівля алкогольними напоями за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних та роздрібних цін – 44 випадки на суму 511,6 тис. грн., або у 64 відсотки перевірених суб’єктів; роздрібна торгівля тютюновими виробами за цінами, вищими за встановлені максимальні роздрібні ціни – 12 випадків на суму 147,6 тис. грн., або у 17 відсотків перевірених суб’єктів; зберігання, транспортування, реалізація алкогольних напоїв та тютюнових виробів без марок акцизного податку встановленого зразка та/або з підробленими марками акцизного податку – 6 випадків на суму 102 тис. грн., або у 9 відсотків перевірених суб’єктів; роздрібна торгівля алкогольними напоями без наявності відповідних ліцензій – 3 випадки на суму 51 тис. грн., або у 4 відсотках перевірених суб’єктів; порушення вимог ст. 153 Закону України від 19.12.1995 року №481/95-ВР в частині заборони продажу алкогольних напоїв на розлив суб’єктом господарювання без статусу суб’єкта громадського харчування та реалізації цигарок поштучно –  10 випадків на суму 68 тис. грн. (в тому числі 1 випадок на суму 6,8 тис. грн. – реалізація цигарок поштучно), або у 14 відсотків перевірених суб’єктів.

Окрім того, на підставі матеріалів правоохоронних органів за порушення вимог ст. 153 Закону України від 19.12.1995 року №481/95-ВР в частині заборони продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років застосовано штрафних санкцій на загальну суму 54,4 тис. грн. у 8 випадках.

Довідка

Станом на 01.04.2019 в Чернівецькій області ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами в області отримали 2163 суб‘єктів господарювання. Щоб дізнатись про статус, який має ліцензія: діюча, призупинена або анульована буковинці в можуть в режимі on-line на офіційному порталі Державної фіскальної служби України перевірити інформацію про неї. Для цього необхідно зайти у розділ «Реєстри» і обрати область України, в якій зареєстрований суб’єкт господарської діяльності.

 

Роз’яснює чернівецька митниця ДФС

Де на веб-сайті ДФС України можна ознайомитись з переліком товарів, стосовно яких контролюючими органами прийняті рішення щодо їх класифікації згідно з УКТЗЕД?

Ознайомитись з Переліком товарів, стосовно яких контролюючими органами прийняті рішення щодо їх класифікації згідно з УКТЗЕД можна на сайті ДФС України (http://sfs.gov.ua/), натиснувши на головній сторінці банер «Митне оформлення» / Суб’єктам ЗЕД / Класифікація товарів / Перелік товарів, щодо яких прийняті класифікаційні рішення.

Яка структура та механізм застосування УКТ ЗЕД?

Згідно із ч. 1 ст. 67 Митного кодексу України від 13 березня 2012 року № 4495-VI зі змінами та доповненнями (далі – МКУ) українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД) складається на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів та затверджується законом про Митний тариф України.В УКТ ЗЕД товари систематизовано за розділами, групами, товарними позиціями, товарними підпозиціями, найменування і цифрові коди яких уніфіковано з Гармонізованою системою опису та кодування товарів (ч. 2 ст. 67 МКУ). Для докладнішої товарної класифікації використовується сьомий, восьмий, дев’ятий та десятий знаки цифрового коду (ч. 3 ст. 67 МКУ). При цьому відповідно до ч. 4 ст. 67 МКУ структура десятизнакового цифрового кодового позначення товарів в УКТ ЗЕД включає код групи (перші два знаки), товарної позиції (перші чотири знаки), товарної підпозиції (перші шість знаків), товарної категорії (перші вісім знаків), товарної підкатегорії (десять знаків).

Як визначається код транспортних засобів згідно УКТ ЗЕД?

Класифікація товарів для цілей митного оформлення здійснюється згідно з вимогами Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі – УКТЗЕД), що є товарною номенклатурою Митного тарифу України, затвердженого Законом України «Про Митний тариф України» від 19 вересня 2013 року № 584-VII, з урахуванням Основних правил інтерпретації УКТЗЕД та визначальних для класифікації характеристик товару. Для однозначної класифікації моторних транспортних засобів (далі – МТЗ) необхідно використовувати: технічну документацію заводу-виробника автомобіля із зазначенням кількості місць для сидіння; сертифікати або аналогічні документи, видані уповноваженим органом країни-виробника, що містять повну технічну характеристику транспортного засобу; об’єм та тип двигуна; рік виготовлення МТЗ; наявність або відсутність реєстраційних документів. МТЗ за призначенням поділяються на такі основні групи: пасажирські, вантажні, спеціальні

Згідно вимог УКТЗЕД МТЗ розглядаються у товарній групі 87.

Трактори (за винятком тракторів товарної позиції 8709) класифікуються у товарній позиції 8701 згідно УКТЗЕД.

МТЗ, призначені для перевезення 10 осіб і більше, включаючи водія, класифікуються у товарній позиції 8702 згідно УКТЗЕД.

Автомобілі легкові та інші МТЗ, призначені головним чином для перевезення людей (крім МТЗ товарної позиції 8702), включаючи вантажопасажирські автомобілі-фургони та гоночні автомобілі, класифікуються у товарній позиції 8703 згідно УКТЗЕД.

МТЗ для перевезення вантажів класифікуються у товарній позиції 8704 згідно УКТЗЕД.МТЗ спеціального призначення, крім призначених головним чином для перевезення людей або вантажів (наприклад, автомобілі вантажні для аварійного ремонту, автокрани, автомобілі пожежні, автобетономішалки, автомобілі прибиральні для доріг, автомобілі поливомийні, автомобілі-майстерні, радіологічні автомобілі) класифікуються у товарній позиції 8705 згідно УКТЗЕД.